Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na väčšine územia Slovenska prší. Aké počasie nás čaká cez víkend?
Zdielať na

Na väčšine územia Slovenska prší. Aké počasie nás čaká cez víkend?

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že je máj, počasie na väčšine územia Slovenska je veľmi chladné a daždivé. Záver pracovného týždňa by mal byť ale už o niečo slnečnejší, ako boli posledné dni.

Počasie na Slovensku je vo štvrtok zamračené, daždivé - takmer ako skorá jeseň. Aj teploty tomu zodpovedajú, len od necelých 8 na severe po 16 stupňov Celzia na juhovýchode. "Opäť prší, len tentokrát zrážky prináša oklúzny front. Musíme byť trpezliví, ešte aj v noci to bude on, kto prinesie zamračenú, upršanú, ale pomerne teplú noc. V noci poklesne teplota na 10 až 6, v severných okresoch nášho územia bude okolo 4°C," prezradila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Záver pracovného týždňa bude slnečnejší, ale opäť sa veľmi často, najmä popoludní, budú objavovať prehánky alebo aj ojedinelé búrky. Na hrebeňoch Tatier pozor na sneženie. Maximálna teplota bude v intervale od 15 do 21°C, sever nášho územia bude mať teplotu od 11 do 15°C. Vietor zafúka od severozápadu do 25 km/h. "Od štvrtkového večera do piatkového večera môže lokálne spadnúť, najmä na návetriach stredného Slovenska až do 30 mm dažďa," upozornila meteorologička Miriam. 

Sobota sa z dnešného pohľadu javí ako vyslovene slnečný teplý jarný deň. Budeme pred zvlneným studeným frontom v prúdení teplého vzduchu k nám. Deň bude slnečný, ale od západu k večeru pribudne oblakov a ojedinele sa objavia prehánky, búrky. Denná teplota dosiahne od 16°c na severe po 23 až 24°C na juhu.

Slnečné sobotné počasie sa v nedeľu zmení na oblačné až zamračené, so zrážkami na mnohých miestach krajiny. To už bude počasie u nás ovplyvňovať zvlnený studený front postupujúci od západu cez naše územie ďalej na východ. Počasie bude rozdielne na západe, kde bude oblakov a zrážok viac a bude tu chladnejšie. Denná maximálna teplota bude od 10 do 17°C a bude tu veterno. Východná polovica bude slnečnejšia, zrážky sa objavia neskôr, preto bude teplota vyššia, od 17 do 23-24°C.

Dážď na našom území trošku zlepšuje zrážkovú bilanciu na našom území. Zrážkový deficit bol najmä na východe krajiny väčší, než sú spadnuté milimetre dažďa. Z pohľadu poľnohospodárov sa pranostika "Májová kvapka má cenu dukátu" napĺňa tento rok na 100%.

Východ Slovenska zasiahol intenzívny lejak. Pozrite sa, ako to vyzeralo v jednotlivých dedinách a mestách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy