Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cvičenie aj po 60-tke? Odborník radí, aké pohybové aktivity by ste nemali vynechať
Zdielať na

Cvičenie aj po 60-tke? Odborník radí, aké pohybové aktivity by ste nemali vynechať

BRATISLAVA / Ak už má niekto na chrbte sedem a viac krížikov, mal by sa šetriť. Také sú zaužívané predstavy. V skutočnosti je to však nezmysel. Aj aktívny sedemdesiatnik môže mať kondíciu ako lenivý študent. Prospeje to jeho telu i duši. Potvrdí to aj odborník, ktorý sa už viac ako 16 rokov venuje cvičeniu so seniormi.

Odborník Ján Cvečka, ktorý je riaditeľ diagnostického centra FTVŠ Univerzity Komenského prezradil, ako to je s pohybom u seniorov. Je dôležité sa totiž hýbať v každom veku. "Je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Je tam totiž zaužívaný ten úzus, že keď človek dosiahne dôchodkový vek, mal by sa začať šetriť. Pre toho človeka to ale v podstate znamená koniec," povedal. Človek ako taký by sa mal nejakej pohybovej aktivite venovať celý život.

Mýtus o cvičení

Medzi jeden z mýtusov patrí, že ak sa človek nehýbal keď bol mladý, tak v sedemdesiatke to je už zbytočné. "My hovoríme, že títo ľudia čo nešportovali nikdy, na začiatku pociťujú najväčší benefit. Prichádza tam k najvýraznejšej adaptácii, to znamená, k najvýraznejšiemu zlepšeniu po 6 mesiacoch od začatia cvičenia," vysvetlil Cvečka, ktorý sa cvičeniu so seniormi venuje už 16 rokov. 

Ján sa so svojim tímom primárne venuje výskumu a vplyvu pohybovej aktivity na fyzickú zdatnosť a na zdravie. Počas 16 rokov skúšali rôzne možnosti zlepšovania efektívnosti pohybových programov. "Je to v podstate o tom, že človek po 60-tke rýchlejšie stráca svoju funkčnú kapacitu, ako do 60-tky. Začne byť slabší, pomalší a kognitívne schopnosti sa znižujú. Vhodnou a cielenou pohybovou aktivitou sa nielen spomalí to znižovanie, ale v niektorých prípadoch, pokiaľ je program cielený a je postavený na vedeckých základoch, vieme zlepšiť stav organizmu."

Fyzický pohyb pomáha nielen telu, zlepší sa celkový zdravotný stav tela, krvný obeh, ale aj mozgu. Podľa slov odborníka je to dokázané aj vedeckými štúdiami. U nás sa v tomto smere realizuje Slovenská akadémia vied. Z toho vyplýva, že ľudia ktorí cvičia, sú viac mentálne fit. 

Vhodné cvičenie

Pre seniorov nemusí byť každá pohybová aktivita vhodná. Ján Cvečka preto vysvetlil, čo by ľudia po 60-tke, či 70-tke medzi svoje pohybové aktivity rozhodne mali zaradiť. Dlho bolo zaužívané, že ak sa senior začne hýbať, mali by to byť prechádzky, maximálne nejaké zdvíhanie "fliaš s vodou". "Nie je to vôbec tak. Senior je človek ako každý iný. Keď chce zlepšiť jednotlivé zložky, musí na nich pracovať. To znamená, že keď vidíme, že klesá svalová sila, musí navštíviť posilňovňu a tvrdo pracovať s činkami."

Výskumom sa totiž zistilo, že po 60-tke, že ubúda zhruba 1,5 percenta svalovej hmoty ročne. So svalovou silou je to viac, až takmer 3 percentá. "Spätné vybudovanie svalovej hmoty nie je také ľahké ako v mladšom veku, ale my sme v rámci našich štúdii skúmali aj mikroskopickú štruktúru svalu. Dnes vieme už potvrdiť, že sa štruktúra svalu zlepší silovým tréningom." Medzi cvičenie sa zaraďuje aj pohybová aktivita v bazéne. Cvičenie v bazéne pod dohľadom odborníkov ako je Ján, je zamerané najmä na koordinačné činnosti. 

Program cvičenia pre seniorov navštevujú dva typy starších ľudí. Jedna skupina sú seniori, ktorí nie sú pohybovo aktívni ale prišli do štádia kedy cítia, že potrebujú vykonávať pohybovú aktivitu pod dozorom kvalifikovaných ľudí. Druhá skupina seniorov sú tí, ktorí pociťujú výrazný vplyv starnutia na kondíciu. Ján Cvečka so svojim tímom teraz chystá špeciálne centrum pre aktívnych seniorov. Viac sa dozviete v rozhovore vyššie. 

Pozrite si rozhovor s odborníkom, lekárom z relácie TV JOJ Reštart, ktorý radí, ako správne chudnúť. Koľko kilogramov či centimetrov je zdravých? :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy