Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prekvapenie na máj? V niektorých častiach Slovenska zaskočila ľudí nádielka snehu
Zdielať na

Prekvapenie na máj? V niektorých častiach Slovenska zaskočila ľudí nádielka snehu

ZAMAGURIE / Na Zamagurí sa predpovede meteorológov o poriadnom ochladení naplnili do posledného slova. Dnes sme tam stretli turistov poobliekaných ako uprostred tuhej zimy. Aj keď sa žiadna kalamita nekonala, sneh v tomto období je aj v chladnejších krajoch prekvapením.

Víkend pripomínal skôr marec ako začiatok mája. Vystriedali sa hádam všetky nepríjemné nálady počasia a žiaden kút Slovenska nebol ušetrený.  Na severe sneh, vietor a mráz, na juhu divoký vietor v kombinácii s výdatným dažďom. Naozaj platilo, že človek by von ani psa nevyhnal. Aby toho nebolo málo, najbližšie dni hrozia prízemné mrazy a minimálne prvá polovica mája bude zrejme stále chladná.

V zamagurských dedinách sa dnes ráno pozerali na zasnežené tri koruny. Nasnežilo aj v okolitých lesoch. A keď nasadli ľudia do auta a smerovali odtiaľto do Popradu či Kežmarku cez Spišskú Maguru, zažili originálnu zimu. Rukavice, čiapka, zimné oblečenie, snehové jazyky a všade naokolo veľa snehu na to, že je šiesty máj. Snežilo takmer celú noc, našťastie z toho nebola kalamita. Tieto zábery sú dôkazom toho, že predpovede o chladných dňoch sa naplnili. A aj keď je toto studený kraj, cencúle v máji tu až tak často nie sú. 

Sneh našťastie nespôsobil žiadne komplikácie na cestách, tie boli aj v takýchto zasnežených úsekoch prejazdné. A aj keď si poniektorí turisti mysleli, že to bude jarná dovolenka, žiaľ, museli sa poriadne naobliekať. "My máme všetko zimné, pretože sme pripravení na všetko," hovoria turisti z Čiech. Dnes viacerým turistom zmarili nízke teploty ich plány, mnohí chceli isť napríklad raftovať. Či sa im to podarí v nasledujúcich dňoch, samozrejme, závisí od počasia.

Zdá sa, že počasie na Orave sa vrátilo o pár týždnov dozadu. V noci prituhlo a aj nasnežilo. V najchladnejšje obci SR namerali teraz v máji pri zemi minus dva stupne Celzia. V dolinách sa sneh topil. K netypickému májovému počasiu sa pridal aj studený vietor.

Májové sneženie v Tatrách nie je nič výnimočne. Nad 1000 metrov to bolo viac biele ako zelené. Sľubované ochladenie spojené so snežením vrátilo Vysoké Tatry akoby v čase. Svište opäť zaliezli a turisti museli vytiahnuť zimný výstroj. Za uplynulé dva dni pribudlo vo vyšších polohách odhadom do dvadsať centimetrov snehu. Dnes sa k tomu pridal aj búrlivý vietor.

Na severe sneh, na juhu výdatný dážď

Kým na severe obyvateľov sužoval sneh, dážď a mráz, na juhu to bol zas silný nárazový vietor a výdatný dážď, ktorý na niektorých miestach pretrváva ešte aj dnes. Silný vietor s dažďom s pocitovou teplotou okolo nuly nedovolil obyvateľom juhozápadného Slovenska užívať si nedeľu v prírode. Na juhovýchode zas divoký vietor dnes ráno prevracal dodávky a kamióny na cestách. "Za víkendové dni spadlo až 50 mm. Výdatné zrážky boli aj na východe, myslím, že naši poľnohospodári a záhradkári môžu byť spokojní," hovorí meteorologička Miriam Jarošová. "Juh stredného Slovenska môže mať aj zajtra ráno prízemné mrazy," informuje meteorologička. 

Keď vietor ustane na celom Slovensku, v stredu ráno prízemné mrazy hrozia všade. Potom sa síce objaví nejaký deň nad 20 stupňov, no vyzerá to na studený máj. Minimálne jeho prvá polovica.

Snežilo však aj v iných častiach Európy. Napríklad v takom Španielsku. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy