Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Turistu v Pieninách takmer prizabil strom. Za vinníka označili bobra
Zdielať na

VIDEO: Turistu v Pieninách takmer prizabil strom. Za vinníka označili bobra

PIENINY / Na frekventovanom cyklistickom chodníku v Pieniskom národnom parku sa stala nehoda, na akú si nepamätajú ani skúsení ochranári. A spôsobil ju obyčajný bobor. Svojimi silnými zubami ohlodal obrovskú jedľu tak, že sa zvalila na cestu a skoro prizabila poľského turistu.

Nešťastie sa stalo na chodníku v prielome Dunajca. V Pieninách teraz niet väčšej atrakcie ako strom, ktorý takmer zavalil mladého Poliaka. Vinník je neobyčajný, nemôžu ho ani trestne stíhať, za nehodu je totiž zodpovedný bobor. "Podľa mňa je to rarita , že sú tu bobry. Je nám smutno čo sa mužovi stalo, aj my si už teraz dávame veľký pozor," povedal Martin, jeden z poľských turistov. Pri takej kuriozite nezasahovali ani horskí záchranári, ktorí dávajú pozor práve na turistov v Pieninách. "Tak príroda je silnejšia ako my, bobor si tiež robí svoju robotu, cyklista nešťastne zachytil strom, ktorý padol," vyjadril sa záchranár HZS Pavol Kuna. 

Zamagurské bobry si v prielome nestavajú hradze, sú ukryté v brehoch Dunajca. A dokonca si môžu vybrať aj stranu, na ktorej budú bývať. Brehy rieky lemujú ohlodané stromy. Ak niektorý padne, je to vecou náhody. "To sa ani nedá nazvať opatrnosťou, to je proste vec náhody, a čo sa týka bobrov bolo by to veľmi ťažké lebo keď jedných vysťahujeme prídu ďalší, ktorí sú tu v okolí," povedala zoologička správy PIENAP Katarína Kisková. 

Odborník na stromy vysvetlil, že bobor si tu v posledných rokoch pochutnáva už na všeličom možnom. Donedávna im chutili iba vŕby a listnaté stromy, teraz zjedia všetko. 

Bobry stavajú nezvyčajnú hrádzu, z plastov. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy