Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V odtajnených depešiach Wikileaks sa objavili mená ako Kočner, Čaputová či Trnka
Zdielať na

V odtajnených depešiach Wikileaks sa objavili mená ako Kočner, Čaputová či Trnka

BRATISLAVA / Marian Kočner, Dobroslav Trnka, či Štefan Harabin, ale aj ďalšie kontroverzné mená slovenského verejného života sa tentoraz objavili v odtajnených depešiach americkej ambasády na stránke Wikileaks. O nej sa pomerne často hovorí práve v tomto čase. V Británii sa totiž rozhoduje o vydaní ich zakladateľa Juliana Asangea na trestné stíhanie do Spojených štátov.

Trnka, Kočner, Harabin. Ale aj Malinová, Kvasnica, Fico, Kaliňák, či dokonca Čaputová. Každému dobre známe mená, ktoré sa pomerne často objavujú v najnovších odtajnených správach smerujúcich z americkej ambasády v Bratislave priamo do Bieleho domu.

Bolo to v rokoch 2006 - 2009. Charge d affairs spojených štátov na Slovensku bol Keith A. Eddins. A práve on mal, podľa aktuálne zverejnených informácií prostredníctvom Wikileaks, posielať do svojej domoviny správy o vtedy aktuálnom dianí na Slovensku. Asi najčastejšie sa v správach zobrazuje meno vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ako sám priznáva, s Američanmi sa opakovane stretával. Oni tieto stretnutia zachytávajú v depešiach, ktoré s hodnotením posielajú domov.

"Trnka sa o sebe snažil sprostredkovať obraz oddaného štátneho zamestnanca, ktorý robí to najlepšie, ako vie. Sme presvedčení, že je v tom istý kus pravdy. Ale Trnkov pokus obmedziť nezávislosť špeciálneho prokurátora, či jeho ďalšie postupy sa javia ako nezákonné a skorumpované. Napríklad dohoda o výstavbe skládky uprostred mesta a jeho spojenie s pochybným podnikateľom Marianom Kočnerom, vyvolávajú otázky o jeho nezávislosti," píše sa v správe. 

Kočner napojený na mafiu

"Z našich rozhovorov, ktoré prebehli, si oni utvorili nejaký záver a tento záver poslali do Ameriky, domov, aby to mali, akože ok, doma, aby si možno vedeli rozobrať moju osobu, alebo moje správanie, alebo moju konzistenciu. A ja voči tomu nemôžem nič povedať, lebo to je ich profesionálna práca," hovorí bývalý fenerálny prokurátor Dobroslav Trnka.  

Mariana Kočnera už vtedy označovali depeše za kontroverzného podnikateľa s napojením na mafiu. Práve v súvislosti s kauzou Pezinskej skládky. V tejto súvislosti sa tam objavuje aj meno dnešnej prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá proti nej bojovala. V rovnakom čase tohto obdobia rezonovala aj ďalšia známa kauza. Prepadnutie študentky Hedvigy Malinovej. Zástupca amerického veľvyslanca informuje aj o návšteve jej advokáta Romana Kvasnicu. A o spojení tejto kauzy opäť s Marianom Kočnerom.

Harabinova destabilizácia súdu

"Kvasnica uviedol že ho oslovil v júli 2008 Marian Kočner. Ten mu údajne povedal, že ak Malinová verejne prizná, že klamala, jej prípad bude zmetený zo stola. Kočner povedal Kvasnicovi, že minister Kaliňák a premiér Fico sú v pasci, pretože verejne oznámili, že útok na Malinovú sa nestal a že sa z toho nemôžu vymaniť bez toho, aby Malinová priznala vinu. Kvasnica odmietol ponuku Kočnera," píše sa ďalej v správe.  

"V roku 2007, alebo 2008 som sa viackrát stretol s pracovníkmi veľvyslanectva USA na Slovensku. Neviem, prečo to preniklo na verejnosť, neviem, aký bol posun informácií," uviedol advokát Hedvigy Žákovej Malinovej Roman Kvasnica.

Depeše sa tiež venujú Štefanovi Harabinovi a jeho pôsobeniu v pozícii ministra spravodlivosti. Hovoria o jeho krokoch k destabilizácii Špecializovaného súdu a prokuratúry. S dnešným sudcom Najvyššieho súdu sa štábu TV JOJ spojiť nepodarilo. Rovnako tak na margo zverejnenia utajených materiálov, do uzávierky nereagovala ani americká ambasáda na Slovensku. Zverejnenie týchto správ portálu Wikileaks je zrejme presne načasované. Je veľmi pravdepodobné, že ich autori takýmto spôsobom bojujú proti vydaniu ich zakladateľa Juliana Asangea na trestné stíhanie do Spojených štátov, kde mu podľa jeho zástupcov, hrozí trest smrti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy