Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Televízii JOJ sa ozval ďalší poškodený pacient, ktorého operovali v nitrianskej nemocnici
Zdielať na

Televízii JOJ sa ozval ďalší poškodený pacient, ktorého operovali v nitrianskej nemocnici

NITRA / Televízii JOJ sa ozval ďalší muž, ktorý tvrdí, že počas operácie v nitrianskej nemocnici došlo v jeho prípade k omylu. Za jeden deň tak musel podstúpiť dve operácie.

Šesťdesiatosemročný dôchodca z obce pri Vrábloch mal byť operovaný približne v polovici apríla. Išiel na operáciu ľavého kolena, do ktorého mu mali dať špeciálnu vložku. Podľa jeho slov mu ale voperovali vložku, ktorá je určená do pravého kolena. Operáciu absolvoval v ranných hodinách. Muž si myslel, že je všetko v poriadku a operácia dopadla dobre. O tom, že sa niečo udialo sa dozvedel od lekárov popoludní. Prišli mu povedať, že ho musia operovať znova. "Tá vložka, čo ide do pravého kolena, dali ju do ľavého," uviedol dôchodca.  Počas druhej operácie mu už dali do kolena správnu vložku. 

Momentálne sa muž cíti dobre a zotavuje sa po operácii. Podnet na prešetrenie alebo sťažnosť nepodal, a ani to nechce urobiť. K tomuto prípadu sa nemocnica preto ani nevyjadruje. 

Dôchodca z obce pri Vrábloch kontaktoval televíziu JOJ po medializácií prípadu Františka. Tomu v nitrianskej nemocnici zoperovali druhé koleno, ako mali.  "Ak sa potvrdí pochybenie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, je to neprijateľné a ministerstvo zdravotníctva bude trvať na tom, aby nemocnica vyvodila zodpovednosť a prijala potrebné opatrenia," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Františka trápilo koleno na pravej nohe. Verdikt lekárov znel, že potrebuje operáciu, pri ktorej mu kĺb nahradia umelým. Na operačnú sálu sa dostal koncom marca. "Mali mi operovať pravé koleno, na pravom kolene mi mali vymeniť kĺb," opísal František. Poriadny šok zažil v pooperačnej miestnosti. "Som sa dvihol a vidím, že hadička je z ľavého kolena. Ja som začal potom kričať, že ja mám operované zdravé koleno," pokračuje. 

Dôchodca zistil, že mu operáciu urobili na ľavej nohe a nie ako bolo plánované na pravej. Po pár hodinách za ním údajne prišli aj lekári s vysvetlením. "Operatér sa mi ospravedlnil, že bola to jeho chyba ale, že mal som zlé aj to koleno," rozpráva František. 

Podľa odborníka, ktorý nie je v prípade zainteresovaný je tvrdenie nemocnice, že aj druhé koleno nebolo v poriadku irelevantné. "To nič nemení na situácii, pretože ak sa má operovať na jednej strane a operuje sa na druhej strane, tak na tú druhú stranu chýba informovaný súhlas," uviedol advokát a súdny lekár Peter Kováč.

Pacient tak môže osloviť poskytovateľa so žiadosťou o nápravu, dať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, trestné oznámenie alebo sa môže obrátiť na súd formou civilného konania. "Ak by išlo o prípad, kedy by sa priznala chyba, tak si myslím, že je možné sa dohodnúť aj mimosúdne," dodal Kováč.

Najvyššie vyplatená suma za zle poskytnutú starostlivosť bola na Slovensku pol milióna eur. Išlo o nemocnicu v Nitre, kde chlapcovi pri operácii nosovej prepážky poškodili mozog. V Amerike sa pritom sumy hýbu v miliónoch eur. "Tam je v podstate iný právny systém. Tam dokonca lekári pomerne značnú časť svojich príjmov dávajú na poistenie práve pre takéto prípady," povedal Kováč.

Nitrianska nemocnia uviedla, že ju situácia mrzí. Namieta ale proti informáciám, že pacientovi lekári zoperovali zdravé koleno. "Je nám úprimne ľúto vzniknutej situácie, pričom si uvedomujeme svoju zodpovednosť. Okamžite sme prijali opatrenia, aby sa rovnaká situácia nezopakovala. Zriadili sme komisiu pre prešetrenie prípadu, ktorej členom je hlavný odborník MZSR pre ortopédiu, aby bola zabezpečená objektivita a nezávislosť. Zároveň sme poskytli súčinnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na základe našich doterajších zistení namietame uvádzanie nepravdivých informácií, že sa pacientovi operovalo zdravé koleno. Vzhľadom k tomu, že vo veci prebiehajú uvedené šetrenia, k prípadu sa ďalej nevyjadrujeme," píše sa v stanovisku nemocnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy