Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vakcína určená pre deti má na trhu výpadok. Dôvodom sú nedostatočné výrobné kapacity
Zdielať na

Vakcína určená pre deti má na trhu výpadok. Dôvodom sú nedostatočné výrobné kapacity

BRATISLAVA / Vakcína proti zákerným rota-vírusom, určená pre deti do pol roka života, má na trhu výpadok. Ten trvá už viac ako päť týždňov a niektorí rodičia sú znepokojení. Tvrdia, že chcú svoje deti ochrániť, ale nemajú čím.

"Mám 5-mesačnú dcérku ktorú čaká druhá dávka očkovania. Rozhodli sme sa nie len pre povinné očkovanie, ale z dobrovoľných aj očkovanie proti rota vírusu. Prvú dávku sme bez problémov vybrali a pri druhej dávke nastal problém. Po prejdení viacerých lekárni sa nám síce vakcínu podarilo zohnať, nakoľko ju mali na sklade. Ale keby nemali, tak nám ju objednať nevedia. Myslím si, že je potrebné o tomto probléme informovať verejnosť, aby boli nato pripravená," hovorí diváčka TV JOJ. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil výpadok vakcíny s názvom Rotarix a to ešte koncom marca. "Výrobca nahlásil výpadok 25 marca. Dôvodom sú nedostatočné výrobne kapacity. Kedy bude dodávka obnovená nás výrobca neinformoval," informuje hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemiková.

Hlavná odborníčka pre pediatriu kontaktovala výrobcu a pediatrom posunula inštrukcie. "Na trhu máme dve očkovacie látky. Jedna sa volá rotarix a druhá rota-teq. Sú však rovnako účinné. Rozdiel je v tom, že rotarix je dvoj-dávkový a rota-teq je troj-dávkový. Ale keďže vakcína sa je, nie je to problém. Dokonca aj keď dostanú jednu dávka rotarixu, pokračovať sa môže rota-tequom," tvrdí pediatrička Elena Prekopová. 

V newyorkskom okrese úrady vyhlásili zákaz pohybu na verejných priestranstvách všetkým osobám do 18 rokov v prípade, že neboli očkovaní proti osýpkam. Viac v reportáži TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy