Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po roku spustenia treba zmodernizovať e-Health. Vyjde to na 40 miliónov
Zdielať na

Po roku spustenia treba zmodernizovať e-Health. Vyjde to na 40 miliónov

BRATISLAVA / Po viac ako roku od spustenia elektronického zdravotníctva vedenie národného centra zdravotníckych informácii hodnotilo výsledky. Prekvapivo samo vedenie tvrdí, že systém je zastaralý a zmodernizovať len rok starý a stále nie plne funkčný systém je potrebné čo najskôr, a teda investícia 90 miliónov eur si vyžiada ďalších 40 miliónov eur.

Podľa vedenia centra zdravotníckych informácii je v súčasnosti do elektronického zdravotníctva pripojených 100 percent nemocníc, cez 90 percent lekárni a cez 60 percent ambulancii. Pripojených, nie prepojených. "Na e-receptoch sa usporilo 4,6 milióna eur. Bolo vydaných vyše 16 miliónov e-receptov, takže sa to plne využíva," hovorí generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. 

Vyše 4 milióny na e-receptoch sa síce ušetrilo, no ďalších 40 miliónov eur je potrebné do systému investovať pretože dochádza k výpadkom a funkcionality žiadajú modernizáciu."Systém je zastaralý, to je fakt a my rokujeme o nových hardvéroch a chceme systém stabilizovať a dať mu pevné základy," pokračuje Blaškovitš. 

Generálneho riaditeľa požiadala TV JOJ o vysvetlenie pretože je rozdiel byť do systému pripojený, čo znamená prihlásiť sa prostredníctvom elektronickej karty a byť v systéme prepojený, čo je podľa lekárov nefunkčné. "Viem, že je veľmi veľa kolegov, hlavne všeobecných lekárov, ktorí si nemôžu pozrieť dokumentáciu, vyšetrenia, diagnostiku, terapiu, ktorá sa robila v nemocniciach. Tam to nefunguje," uviedol prezident SLK Marián Kollár. 

"Ja som lekár na oddelení, dostávame papierové nálezy od špecialistov. Chodia stále s papiermi," dodal doktor Peter Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy