Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Marian Kočner a Pavol Rusko možno budú musieť zaplatiť milióny právnikom protistrany
Zdielať na

Marian Kočner a Pavol Rusko možno budú musieť zaplatiť milióny právnikom protistrany

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Za právny zástup v kauze zmenky chcú milióny, Kočnerovi advokáti hovoria o nebezpečnom precedense. V prípade, že súd prizná vyčíslené náklady na právny zástup poškodenej spoločnosti Markíza Slovakia s.r.o., obvinení zaplatia zo svojho vrecka viac ako 2 milióny eur.

Celková suma, ktorú Markíza Slovakia žiada uplatniť za právne služby a všetky ďalšie vynaložené náklady by sa mala na koniec celého sporu zastaviť na pozoruhodnej sume 2391877,-eur. Toľko bude spoločnosť žiadať od Mariána Kočnera a Pavla Ruska v prípade, že v spore o "miliónové televízne zmenky" pred súdom uspeje.

Aktuálne, podľa sumára faktúr, ktoré má TV JOJ k dispozícii, sa už uhradené náklady vyšplhali na 1 884 791,-EUR. Prevažne tvoria náklady za odbornú prácu domácich aj zahraničných advokátskych kancelárií zastupujúcich práva televízie.

noviny.sk

​Podla advokátov Mariána Kočnera sú vyčíslené miliónové náklady, ktoré si televízna spoločnosť nárokuje prostredníctvom súdneho konania a následne ich plánuje žiadat o úhradu od obvineného Mariána Kočnera a Pavla Ruska, neoprávnené.

Michal Mandzák, obhajca Mariána Kočnera vraví: "Nárok na náhradu škody uplatňovaný poškodenou spoločnosťou MARKÍZA - SLOVAKIA, s.r.o. vo výške približne 2. milióny € voči obvineným Mariánovi Kočnerovi a PhDr. Pavlovi Ruskovi považujeme za zjavne neoprávnený a nedôvodný".

Kočnerov advokát náklady Markízy spochybňuje najmä v časti vyčíslených finančných nákladov, ktoré Markíze vznikli tým, že využíva v kauze služby mediálnej agentúry. Tej televízia počas trvania súdneho sporu o zmenky vyplatila už viac ako 100 tisíc eur. Platby mali ísť do spoločnosti Neuropea s.r.o. prevažne za poskytnuté služby v oblasti mediálnej komunikácie. Neuropea oficiálne komunikuje za Markízu s médiami a poskytuje napríklad oficiálne reakcie k priebehu súdneho procesu v kauze zmenky.

Peter Papánek, zo spoločnosti Neuropea k vyčísleným nákladom poskytol TV JOJ následovné stanovisko: „Samotné vyšetrovanie potvrdzuje, že zmenky nie sú pravé a ide o podvodnú snahu poškodiť Markízu. Na ochranu svojich oprávnených záujmov voči podvodným nárokom vynaložila Markíza doteraz nemalé finančné prostriedky. Je prirodzené a spravodlivé ak si náhradu tejto škody Markíza uplatnila v rámci trestného konania. V konečnom dôsledku o nároku na náhradu škody a jeho výške však rozhodne príslušný súd."

Mandzák ale hovorí v tejto súvislosti o kurióznej skutočnosti a poukazuje na hroziaci paradox, ktorý v prípade uznania takéhoto nároku súdom Markíze môže vzniknúť.

"Kuriozitou je to, že poškodená spoločnosť si tiež uplatňuje náklady za PR služby produkované spoločnosťou pána Ing. Papánka, ktorý sa oficiálne za MARKÍZA SLOVAKIA, s.r.o. vyjadroval v médiach a celkovo si tak vyúčtoval doteraz 115.332,- €," hovorí Mandzák. "Ak by taký nárok súd vyhodnotil za oprávnený, tak by vznikol nebezpečný precedens, že i obvinení v trestnom konaní by si najímali PR expertov, ktorí by sa sa za nich vyjadrovali v médiach a následovne by si takéto náklady mohli v prípade ich úspechu, uplatňovať voči štátu."

Mariána Kočnera a Pavla Ruska prokurátor žaluje pre falšovanie cenín. Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Ján Šanta.

Marián Kočner sa naopak prostredníctvom sudov domáha od spoločnosti Markíza Slovakia s.r.o. preplatenie zmeniek v sume niekoľkých desiatok miliónov eur. Tie mu mal vystaviť vtedajší šéf televízie Pavol Rusko. Zmenky mali vzniknúť takmer pred dvadsiatimi rokmi v čase, keď v televízii prebiehali mocenské boje o jej ovládnutie. Kočner zmenky vytiahol len nedávno a Markíza Slovakia tvrdi, že ide o falzifikáty, že sú vymyslené. Zmenky preskúmali znalci, prokuratúra trvá na tom, že ide o napodobeniny, Kočner s Ruskom ich pravosť dokazujú taktiež prostredníctvom znaleckých expertov.

Žiadosti Mariána Kočnera o prepustenie z väzby boli zatiaľ súdom zamietnuté:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy