Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zakladateľ portálu Wikileaks si vypočul rozsudok
Zdielať na

Zakladateľ portálu Wikileaks si vypočul rozsudok

LONDÝN / Julian Assange, spoluzakladateľ portálu Wikileaks si na londýnskom súde vypočul rozsudok za to, že porušil zákon ohľadne kaucie. 47-ročný aktivista bol uznaný vinným potom, ako ho minulý mesiac zatkli na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Tam požiadal o azyl v roku 2012, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde bol stíhaný za údajné sexuálne obťažovanie, ktoré popiera.

V liste, ktorý na súde prečítali Assange vravel, že sa ocitol "v ťažkých podmienkach." Ospravedlnil sa tým, ktorí "si myslia, že som ich urazil. Urobil som to, čo som vtedy považoval za najlepšie a možno aj jediné riešenie.

Sudkyňa Deborah Taylor ho nakoniec odsúdila na 50 týždňov vo väznici. Povedala, že ťažko by sa hľadala ťažšia forma priestupku. "Tým, že ste sa ukrývali na ambasáde ste boli vedome mimo dosah a pritom ste zároveň boli v Spojenom kráľovstve," povedala sudkyňa.

Keď ho odvádzali zo súdnej siene, Assange zodihol zovretú päsť na znak odporu. Jeho fanúšikovia z verejnej časti sály odpovedali taktiež zodvihnutou päsťou a kričali smerom k sudkyni "hanba".

Podľa portálu BBC Assangeovi teraz hrozí americká obžaloba v súvislosti s jedným najvýznamnejších únikov tajných vládnych dokumentov.

Spojené kráľovstvo sa teraz rozhodne, či vydá Assangea do USA. Tam ho obviňujú z toho, že v spolupráci s bývalou analytičkou amerických bezpečnostných služieb Chelsea Manning stiahol utajované databázy. V prípade uznania viny mu hrozí 5 rokov vo väzení.

Webová stránka Wikileaks zverejnila tisíce tajných dokumentov týkajúcich sa širokého spektra oblastí, od filmového priemyslu cez otázky národnej bezpečnosti až po vojnu. 

Assangea na súd priviezli - v porovnaní so zatýkaním - s upravenou bradou. Pred budovou súdu čakali na možnosť zachytiť ho kamerami desiatky novinárov z celého sveta. Združili sa tam aj Assangeovi podporovatelia, niektorí čítali prejavy o tom, že Assange je politický väzeň.

Assangea dramaticky zatkli 11. apríla potom, ako Ekvádor náhle zrušil jeho azyl. Už v ten deň stál pred súdom, kde si od sudcu Michaela Snowa vypočul, že je "narcistický človek, ktorý sa nedokáže povzniesť nad svoje osobné záujmy."

O deň neskôr sa vyjadrili švédski žalobcovia, že zvažujú znovuotvorenie vyšetrovania údajného znásilnenia a sexuálneho obťažovania. Assange tvrdí, že počas svojej návštevy Švédska, kde prednášal, mal pohlavný styk s dvoma ženami s ich plným súhlasom.  

V roku 2017 žalobca pozastavil vyšetrovatelia znásilnenia, keďže nebol schopný Assangeovi formálne doručiť rozhodnutia počas jeho pobytu na ambasáde. 

Assange má obavy, že v prípade vydania do USA bude ohrozené jeho zdravie a život:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy