Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Rusku pokutovali prvého muža za urážku Putina. Kritici však mlčať nemienia
Zdielať na

V Rusku pokutovali prvého muža za urážku Putina. Kritici však mlčať nemienia

Archívna reportáž

MOSKVA / Ruské úradu udelili prvú pokutu za urážku ľudskej dôstojnosti a štátnych orgánov, a to v súlade s nedávno schváleným zákonom. Prečinu sa dopustil muž, ktorý na internete venoval ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi vulgárnu nadávku. Novela zákona vyvolala medzinárodnú vlnu kritiky. Putinovi odporcovia ale vyhlásili, že mlčať rozhodne nebudú.

"Niektorí ľudia si myslia, že Putin postavil Rusko opäť na nohy, ale nie je to tak. Máme len olej a plyn. Posaďte opicu do prezidentskej kancelárie a bude lepšia ako Putin," vyjadril sa 34-ročný Jurij Kartyljev, ktorému súd v západoruskom Čudove udelil za urážku prezidenta pokutu vo výške 30 tisíc rubľov (v prepočte asi 415 eur). 

"Ako môžem byť ticho? Budem hovoriť ďalej. Ak by sme mlčali, všetkých nás postupne zabijú," povedal Jurij v rozhovore pre Rádio slobodná Európa.

Právo písať

Súd muža uznal vinným, že na ruskej sociálnej sieti koncom marca urazil ľudskú dôstojnosť a verejnú mienku. Podľa rozsudku tým prejavil "jednoznačnú neúctu proti spoločnosti, štátu a orgánom štátnej moci v Rusku," informuje portál iDnes.cz. 

https://twitter.com/RFERL/status/1122864804023160832

"Nepopieram, že som to napísal. Vo vulgarizme som ale miesto písmen použil bodky. Napísať vulgarizmus bodkami je legitímne. Mám právo to napísať," prehlásil Kartyljev, ktorý pracuje ako strojník. 

Porušenie zákona

Podľa súdu ale jeho príspevkom porušil novelizovaný zákon, ktorého zmenu na konci marca kritizovali medzinárodné organizácie pre ľudské práva. Hoci sa ruskí zákonodárci domnievali, novela obmedzí kritiku vlády, vyzerá to tak, že účinok bol úplne opačný. 

"Zabíjame vlastných dôchodcov. Ľudia strávili 40 rokov v práci a dostávajú sedem tisíc rubľov (poznámka redakcie: asi 100 eur) mesačne. Z toho musia zaplatiť lieky, náklady na bývanie a jedlo. Nikto s tým nevystačí. Vláda koná genocídu proti ruskému národu," pokračuje Jurij, ktorý podporuje opozičného aktivistu Alexeja Navalnyja a odvolať sa chce na Európsky súd pre ľudské práva. 

Pozrite si reportáž o získaní ruského pasu. Proces vraj zjednodušia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy