Oblačno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
VIDEO: Na Oravu prišla jar. Vedia to aj kravy, ktoré radostne bučia na pastvinách
Zdielať na

VIDEO: Na Oravu prišla jar. Vedia to aj kravy, ktoré radostne bučia na pastvinách

ORAVA / Na Orave sa začína vyháňanie dobytka s teliatkami na pasienky, kde zostane až do novembra. V Mútnom majú nielen váhu pre kravy, ale aj plemenného býka, od ktorého chovatelia očakávajú veľké výsledky.

Zdá sa, že kravy cítia, že po zimnom leňošení sa ide niečo diať, dávajú to zvukovo najavo. Na kravskej váhe sa postupne odvážili kravy a teľatá. Na ušiach majú čísla, takže sa družstevníci nepopletú. "Celé pasebné obdobie sú vonku a priberajú, na konci pasebného obdobia ich znova odvážime," uviedla Janka Špitálova, zootechnička Družstva Mútne. 

​Na chvíľu im odoberú teľatá a kravy začínajú bučať ešte viac. "Sú to matky, hľadajú svoje teľatá," objasnila zootechnička. Ubučané sa presúvajú na prvé stanovisko.

Na tomto mieste pobudnú asi 12 hodín, aby si zvykli na elektrický oplotok. "Kravy z maštale idú do derešovne, teľatá naučí na elektrický oplotok," opísal proces Anton Holubčík, ošetrovateľ z družstva Mútne. "Teliatka sú mladé, ony sa s tým ešte nestretli. Potom vonku na pastvine s nimi nemáme problém, že by chodili poza špagát," dodala Janka Špitálova. 

Podľa čísel priradia každé teliatko ku svojej matke a odvedú ich na ďalšie stanovisko. A postupne prejdú asi 5 km na pastvinu, kde si budú užívať letnú sezónu. A aj s vyše tony vážiacim krásavcom. "Plemenný býk oddychoval rok na maštali bol náhradník," povedala zootechnička. Avšak namiesto ku kravám si to býk namieril ku jedlu. "Sa mu nechcelo, neviem, či sa hanbil kamier, alebo mu ešte nezapražilo slnko, dúfam, že to dá do konca roka," dodala Janka Špitálova. 

Kravy utiekli z havarovaného prívesu a zablokovali cestu. Zasahovať musela polícia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy