Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chýbajúce bankomaty komplikujú ľuďom život. Bez hotovosti nenakúpia
Zdielať na

Chýbajúce bankomaty komplikujú ľuďom život. Bez hotovosti nenakúpia

BRATISLAVA / Na Slovensku je stále veľa oblastí, kde si bez hotovosti neporadíte, pretože platba a výber z karty tam nie sú možné. Trpí tým až niekoľko stoviek obcí. Chýbajúce bankomaty im komplikujú bežný život.

"Takmer 900 samospráv je takých, ktoré nemajú bankomat. Viac ako 250 tisíc obyvateľov ešte stále žije v dobe, kedy peňaženka a peniaze v nej sú istotou," uviedol Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. "Doba cashu, čiže hotovosti, ešte určite neskončila. Hlavne v menších obciach, kde ľudia hotovosť využívajú na nákupy v lokálnych obchodoch a podobne," informoval Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda. 

V mnohých obciach na severovýchode Slovenska sa nedá platiť kartou. A nie sú tam ani bankomaty. "20 kilometrov je najbližší bankomat," povedal Boris Ocetník, majiteľ prevádzky v Osadnom. Majiteľ malého obchodu s rozličným tovarom o platobnom termináli ani neuvažuje. "Neoplatí sa, lebo je to nerentabilné. Iba cash," objasnil Jaroslav Birbič, majiteľ prevádzky v Hosťovciach. 

noviny.sk

Známu obec Osadné navštívia ročne tisícky turistov aj zo zahraničia. "Karta im tu nepomôže," podotkol Boris Ocetník. "Platia rôznymi menami, chodia Poliaci aj Češi a ja potom tie peniaze idem zmeniť do zmenárne," dodal Peter Soroka, duchovný otec. 

V dedine Jakubany by ste bankomat hľadali márne. Ak si chcú ľudia vybrať súrne peniaze, musia sa spoliehať jedine na tamojšiu poštu. Dedina to nie je malá, žije v nej viac ako 2 a pol tisíc ľudí.Majú tam ešte jednu možnosť, vybrať si peniaze v miestnom supermarkete ale pod podmienkou, že spravia nákup za 5 eur. 

Možnosť vybrať si hotovosť kdekoľvek na Slovensku podľa ekonomického odborníka nenastane tak skoro. Aj preto je v obciach bez bankomatov populárna alternatíva rýchleho výberu na pošte. Od 19. marca tak urobilo takmer desaťtisíc ľudí. "Prostredníctvom rýchleho výberu si môžu zákazníci vybrať výhodne na takmer 1500 pobočkách pôšt. Záujem o túto službu rastie," informovala Eva Rovenská, hovorkyňa Slovenskej pošty. A to aj preto, lebo ľudia v regiónoch nemajú veľakrát na výber. Ide ale o spoplatnenú službu. Pri výbere vyššej sumy, napríklad 800 eur, klient zaplatí až takmer desať eur. "Priemerná hodnota transakcie je 150 eur, 3/4 zákazníkov si vyberá sumu do 200 eur s poplatkom menej ako 3 eurá," povedala Eva Rovenská.

"Pre klienta je vždy najvýhodnejšie využívať na výbery hotovosti bankomaty vlastnej banky. Tie má zvyčajne už zahrnuté v balíku služieb ku bežnému účtu, ktorý využíva," podotkol Martin Švidroň. V tejto súvislosti ale podľa hovorcu združenia miest a obcí Slovenska vystupuje do popredia aj iná skutočnosť. "Na Slovensku dve tretiny obcí sú žiadateľmi o výstavbu nájomných bytov. A tam zároveň bude vznikať aj nový tlak na kvalitu nových služieb. Čo znamená aj tlak na to, aby bankomaty boli súčasťou ich života," dodal Michal Kaliňák.

Vedeli ste, že ak cestujete mimo EÚ, platia isté pravidlá pri vývoze a dovoze peňazí? Na príliš veľkú hotovosť doplatil cudzinec, ktorý priletel na Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy