Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Komora učiteľov Slovenska podala pre poverovanie riaditeľov podnet voči mestu Humenné
Zdielať na

Komora učiteľov Slovenska podala pre poverovanie riaditeľov podnet voči mestu Humenné

HUMENNÉ / Pamätáte sa na prípad učiteľky z Humenného, ktorú samospráva po vystúpení na zhromaždení za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú upozornila na porušenie pracovnej disciplíny? Daniela Polovková z postu poverenej riaditeľky pre množstvo atakov odstúpila. Teraz je riaditeľkou opäť, zvolili ju všetci členovia rady školy. V ten istý deň Komora učiteľov informovala, že voči mestu Humenné podala ďalší podnet na prokuratúru.

Daniela Polovková vystúpila presne pred rokom na jednom zo zhromaždení za Jána a Martinu, bolo to v nedeľu večer, v čase jej voľna. Vyrozprávala svoje osobné negatívne skúsenosti. "Bola som písomne napomenutá o porušení pracovnej disciplíny, nakoľko som porušila jeho zákaz, teda opäť som sa vyjadrovala v mene školy a ako bývalá poverená riaditeľka," povedala riaditeľka Základnej umeleckej škody v Humennom Daniela Polovková. Hovorí, že negatívnych atakov bolo viacero. Aj preto požiadala, aby ju viac do vedúcej funkcie nedali. Samospráva ju pritom riadením ZUŠ-ky dočasne poverila šesťkrát po sebe.

Podľa Slovenskej komory učiteľov mali v Humennom dlhé roky zvláštny zvyk. Na posty riaditeľov niektorých škôl nevypisovali výberové konanie, ale len poverovali vedením konkrétnych ľudí, a to opakovane. "Najznámejší prípad je centrum voľného času, kde opakovaných poverovaní bolo viac ako desať," uviedol prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Komora učiteľov sa obrátila na generálnu prokuratúru a podnet napokon skončil na stole Generálnej prokuratúry v Humennom. Tá ale podanie odložila. "Nebolo zistené porušenie zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve," povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Ministerstvo školstva má ale na rozdiel od humenskej prokuratúry iný názor. "Áno, v tomto prípade došlo k porušeniu zákona o výkone práce vo verejnom záujme a tiež k porušeniu zákona o štátnej správe v školstve," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. Komora učiteľov preto podala podnet opakovane a o tom už rozhodne krajská prokuratúra. "Vyžiadala si kompletný spisový materiál z Okresnej prokuratúry Humenné, zároveň vyzvala mesto Humenné na predloženie jeho stanoviska a ďalších listinných podkladov, potrebných k rozhodnutiu," dodal Spišák.

"Máme aj príklad súdneho rozhodnutia z Banskej Bystrice, kde je jasne napísané, že takéto opakované poverovanie je nezákonné," dodal Crmoman. Nové vedenie mesta už medzičasom postupne vypisuje riadne výberové konania. Do funkcie sa tak znova dostala Daniela Polovková. Hlas jej jednomyseľne dali všetci členovia rady školy. "Chceme stabilizovať situáciu, lebo poverovanie je neisté. My robíme to, čo nám ukladá zákon, vybrali sme v riadnom konaní riaditeľku," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko.

V Humennom malo problémy viacero pedagogických zamestnancov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy