Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štát rokoval s Pentou o nemocnici. Nedohodli sa
Zdielať na

Štát rokoval s Pentou o nemocnici. Nedohodli sa

BRATISLAVA / Premiér od zámeru kúpiť rozostavanú nemocnicu od Penty neupúšťa ani po prvom rokovaní. Za spoločný rokovací stôl si spolu s finančníkmi sadla aj ministerka zdravotnictva a lekári. K dohode však neprišlo.

Rokovanie štátu s Pentou sa v stredu ukončilo s veľkým otáznikom. "My nemáme záujem o predaj našej nemocnice štátu. My staviame koncovú nemocnicu pre našu sieť," vyjadril sa spolumajiteľ Penty Eduard Maták. 

"Ja si myslím, že ak by sa k budove, ktorú už postavili, dobudovala ešte ďalšia a naplnili by sa naše predstavy o Univerzitnej nemocnici, tak im dáme oficiálnu ponuku," uviedol premiér Peter Pellegrini.  

Stretnutie nebolo o ponuke stoviek miliónov, ale prezentácii tohto, čo Penta postavila a čo ponúka. "Štát nie je dobrý hospodár, nehospodári efektívne ani záujem o podiel nemáme. Nech si ujasnia, čo vlastne chcú. Nevylučujem, že sa ešte stretneme viackrát, ale musia tiež vedieť, čo požadujú," dodal Maták. 

Rovnako predstavy štátu o počte lôžok sú trojnásobné. "Majú 400 lôžok, to je veľmi málo," poznamenala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Minimálne 1000 lôžok a potrebujeme aj špičkové vybavenie, pretože keď prídete po autonehode, tak je potrebné, aby ste dostali starostlivosť na jednom mieste," vyjadril sa neurochirurg Juraj Šteňo. Lekárskej obci len pekná budova nestačí. 

"Buď zostávame pri pláne Rázsochy alebo sa dohodneme o dovýstavbe s Pentou. Ale ja sľubujem, že budeme mať špičkovú národnú nemocnicu. V priebehu mesiaca vám poviem definitívne stanovisko," dodal Pellegrini.  

Pozrite si reportáž o nemocnici Rázsochy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy