Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do obce vošiel nebojácny medveď, vrátil sa dokonca opakovane. To naňho už čakali poľovníci s návnadou
Zdielať na

Do obce vošiel nebojácny medveď, vrátil sa dokonca opakovane. To naňho už čakali poľovníci s návnadou

TURIEC / Zdá sa, že jednému macovi, ktorý sa pohybuje v oblasti Turca, učarovala tamojšia dedina Podhradie. Pochopiteľne preto, lebo tam našiel, čo hľadal - teda niečo pod zub. Doplatil na to starší miestny obyvateľ, ktorému zabil ovcu aj jahňa.

Sedemdesiatdeväťročný  Miloš hovorí, že v obci býva už 50 rokov, ale takúto nevítanú návštevu tu ešte nezažil. Medveď si našiel svoju cestu k chutnej potrave. Rozbil okno, aby vliezol do maštale, kde sa pustil do ovečky a jahniatka. Medveď po zime hľadal potravu, naskytla sa mu príležitosť na ľahký úlovok. Cez malé okienko o rozmeroch 50 x 50 cm mu stačilo na to, aby prekĺzol dnu. 

Dôchodca z Podhradia na druhý deň nemal ako odviesť mŕtve zvieratá do kafilérie. No a medveď nezabudol na to, že si tu nechal nedojedenú porciu mäsa. "Prvý deň zožral prednú lopatku, potom zožral kus z rebier," povedal obyvateľ Miloš. 

Oslovil preto poľovníkov, ktorí tu nastavili návnadu a fotopascu. Aby nespravil viac škody, vytiahli von jahňa, ktoré už pred tým napadol. Do tohto prípadu sa zapojili aj ochranári, ktorí striehli na šelmu."Medvedica prišla zhruba niečo po tri štvrte na jedenásť. A vlastne svetelným delobuchom sme ju od tej maštale odplašili," vyjadril sa ochranár Juraj Žiak. 

Veľké zviera v panike neutekalo naspäť do lesa, ale opačným smerom. "Zbehol dolu ku obchodu a hore cestou práve išiel posledný spoj. Hore cestou popred ten autobus bežal," tvrdí dotknutý miestny obyvateľ. Podľa miestnych sa medveď v obci objavil znova. Tentokrát však vošiel do iného dvora. Ak sa preukáže, že do dediny schádza z hôr ten istý medveď, budú nútení ochranári konať podľa zákona. Ak by totižto bola posunutá strata jeho plachosti, tak by sa potom muselo pristúpiť k radikálnejšiemu riešeniu, a tým je odlov. 

Medveďa stretli aj lyžiari na svahu vo Vysokých Tatrách. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy