Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V okolí Spišského hradu sa nachádza nelegálna skládka. Obec ju pritom už raz odstránila
Zdielať na

V okolí Spišského hradu sa nachádza nelegálna skládka. Obec ju pritom už raz odstránila

ŽEHRA / Odpadkový kolobeh. Tak by sa dala nazvať zapáchajúca čierna skládka na Spiši. Hoci ju pravidelne vypracú a zasypú, objaví sa opäť. Nechutná vizitka občanov je pritom iba kilometer od Spišského hradu.

Čierna skládka, ktorá sa nachádza medzi obcami Žehra a Granč-Petrovce, je každoročne opakujúcou sa záležitosťou. Obec Žehra to stojí nemalé peniaze. Odpad sa nachádza v jej katastrálnom území. V prírode nájdete pestrý výber stavebného aj domáceho neporiadku. Nachádza sa tu oblečenie, pneumatiky, školská taška či mŕtve zvieratá.

"Je to dosť nešťastné miesto,  je to hneď vedľa hlavnej cesty. My toto miesto vypratávame pravidelne. Už v roku 2017 sme urobili vyčistenie tohto miesta. Naviezla sa tu zemina, aby sa tu netvorila zase skládka komunálneho odpadu. A za dva roky to vyzerá tak ako to vyzerá teraz," tvrdí prednosta mestského úradu obce Žehra Miloš Pacovský "

Zapáchajúci odpad sa tiahne od cesty až po potok. Nik ale nechápe dôvod tohto konania. Keď si už niekto dá námahu, aby neporiadok naložil do auta, môže ho rovno vysypať vo vedľajšej dedine. Tam sa totižto nachádza zberný dvor. "Toto určite neurobili Rómovia, možno z časti. To je najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť komunálneho odpadu. A to by si mal vstúpiť každý do svedomia," hovorí Pacovský.

"Polícia už takouto informáciou disponuje a vo veci koná ex offo. Miesto bolo riadne zdokumentované a v súčasnej dobe prebieha vyčíslenie výšky spôsobenej škody," informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Košice Lenka Ivanová. 

Obec odstráni odpad na vlastné náklady

Obci Žehra teraz neostáva nič iné, len opäť objednať veľkokapacitný kontajner a desiatky štvorcových metrov na vlastné náklady vyčistiť. Náklady s tým spojené môžu porásť na stovky eur. Obec Žehra už má pripravený aj bojový plán. V najbližšej dobe tu pribudne kamerový systém, ktorý bude monitorovať prispievateľov do tejto skládky.

Nelegálnu skládku objavili aj pri Novom meste nad Váhom. Do turistickej lokality pri brehu Váhu priviezol neznámy páchateľ množstvo nelegálneho odpadu. Viac v reportáži TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy