Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viac peňazí pre viac penzistov. Vianočný príspevok sa v roku 2019 zdvojnásobí
Zdielať na

Viac peňazí pre viac penzistov. Vianočný príspevok sa v roku 2019 zdvojnásobí

Zdroj: isifa.com

BRATISLAVA / Viac ľudí a viac peňazí. Aj takto bude vyzerať tohtoročný vianočný príspevok, ktorý v stredu vláda odobrila. Na výplatu vianočného príspevku by malo v tomto roku smerovať 154,3 mil. eur. 

Horná hranica nároku na príspevok sa zvýši na 65 percent priemernej mesačnej mzdy. A ak dôchodok nie je viac ako dvojnásobok životného minima, teda 410 eur, bude príspevok k Vianociam dvojnásobný.  Maximálna výška tejto vianočnej dávky by tak mala dosiahnuť 200 eur. Túto dávku by malo koncom tohto roka získať 1,3 milióna penzistov, čo je o približne 123 tisíc penzistov viac ako vlani. 

Na výplatu vianočného príspevku by malo v tomto roku smerovať 154,3 mil. eur. 

Nárok na maximálny vianočný príspevok na úrovni 200 eur majú mať aj naďalej tí dôchodcovia, ktorých výška dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Koncom tohto roka by podľa odhadu ministerstva práce malo ísť o sumu 210 eur. Presná hranica závisí od toho, ako sa od 1. júla tohto roka zvýši životné minimum. Ak suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov bude vyššia ako odhadovaných 210 eur, suma vianočného príspevku sa primerane zníži podľa vzorca stanoveného v návrhu novely zákona.

Pozrite si reportáž o rekreačných poukazoch pre zamestnancov. Sú s nimi problémy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy