Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Farmári chcú pre spor o pozemok nahliadnuť do spisu. Ak to PPA neumožní, prídu stanovať
Zdielať na

Farmári chcú pre spor o pozemok nahliadnuť do spisu. Ak to PPA neumožní, prídu stanovať

BRATISLAVA / Nespokojní farmári sa opäť aktivizujú, a to v Bratislave. Tentokrát je v hre dlhoročný spor o pozemky, ktorého súčasťou je i poľnohospodár František Oravec. Ten sa v stredu domáhal nahliadnutia do spisu v jeho veci. Pôdohospodárska platobná agentúra mu to ale neumožnila.

Šéfa pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha farmári v práci nenašli. Preto sa domáhali na jednotlivé oddelenia. "Pekne vás poprosím vytočte oddelenie vnútornej kontroly a prevencie podvodov," povedal František Oravec zo Združenia iniciatívy poľnohospodárov. Aj pri tejto požiadavke ale v platobnej agentúre narazili s odkazom, že svoj príchod mali ohlásiť dopredu.  

Farmári argumentujú rozhodnutím Generálnej prokuratúry, ktorá im v tejto veci dala za pravdu. Následne im písomne vyhovel aj rezort poľnohospodárstva. Poľnohospodárska platobná agentúra ale tvrdí, že spis teraz v jej priestoroch nie je, a že čaká, kedy ho ministerstvo doručí. "PPA prevzala rozhodnutie ministerstva pôdohospodárstva, ktoré procesne zrušilo formálne nesprávne rozhodnutie agentúry, ktorým agentúra nesprístupnila tejto fyzickej osobe Františkovi Oravcovi status účastníka konania,"  vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. 

"Neviem o tomto spise vôbec nič, takže vyjadrím sa, ak budem mať možnosť sa vyjadriť k tomu," poznamenala ministerka Gabriela Matečná. František Oravec tvrdí, že zákaz nahliadať do spisu má od platobnej agentúry už od augusta 2017. Rezort pôdohospodárstva tento zákaz zrušil 21 marca tohto roka. "Tento list z ministerstva pôdohospodárstva za štyri týždne nedošiel na PPA," povedal Oravec. "Z ministerstva pôdohospodárstva, ktoré je vzdialené odtiaľto 5 km," dodal Patrik Magdoško  zo Združenia iniciatívy poľnohospodárov. 

"Po vrátení spisu a doručení rozhodnutia od ministerstva, pristúpi PPA ku konaniu vo veci a bude plne súčinná so žiadateľom," uviedol ďalej hovorca ministerstva pôdohospodárstva Machalík.  Kedy presne sa tak stane, rezort ale neuviedol.

Farmári sú v práve

Podľa odborníka sú v práve farmári. "Každý účastník správneho konania je oprávnený nahliadať do spisu. Má takisto právo urobiť si aj odpisy, výpisy a dať si urobiť aj kópie spisu," vyjadril sa advokát Milan Ficek. Ak sa tak nedeje, podľa právnika farmári môžu podať žalobu na súd a svojich práv sa domáhať súdnou cestou. "Určite sa nemôže stať, že správny orgán zabráni účastníkovi nahliadnuť do spisu. Pretože ak sa to stane, ide o porušenie dokonca až ústavných práv," dodal. 

Farmári sa ale odmietajú vzdať. Tvrdia totiž, že kým im neumožnia nahliadnuť do spisu, v ktorom je jeden z nich účastníkom konania, budú pred budovou pôdohospodárskej platobnej agentúry aj stanovať. "Budeme táboriť tu na týchto schodoch PPA dovtedy, dokedy nezačne dodržiavať zákony SR aj PPA," dodal František Oravec.

 Farmári sa do Bratislavy chystali aj na koňoch, nakoniec aj dorazili. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy