Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sofiu (5), ktorú za bieleho dňa uniesli na ulici, našli vo Viedni. Bola aj s matkou
Zdielať na

Sofiu (5), ktorú za bieleho dňa uniesli na ulici, našli vo Viedni. Bola aj s matkou

Archívna reportáž

PRAHA / Česká polícia oznámila, že unesenú 5-ročnú Sofiu sa podarilo nájsť. K únosu došlo v utorok v mestskej časti Praha 10. Dievča v stredu ráno vypátrali rakúski policajti na letisku vo Viedni, kde bola so svojou matkou. Tá ma ale súdny zákaz sa s ňou stýkať.

"Na základe oznámenia o únose, ktoré sme prijali v utorok okolo 12:45 popoludní, začali detektívovia a pátrači okamžite konať. Prostredníctvom operačných stredísk jednotlivých krajov a policajného prezídia sa informácie o únose 5-ročného dievčatka dostali v čo najkratšom možnom čase ku všetkým policajtom v celej ČR," informovala polícia Českej republiky. Zároveň informovali aj centrá medzinárodnej polície, aj vďaka čomu sa dievča podarilo vypátrať. 

Pražským kriminalistom sa podarili zistiť aj informácie o miestach, kde by sa matka s unesenou dcérou mohli nachádzať. Podľa polície miest nebolo vôbec málo. "V tomto smere môžeme hovoriť o niekoľkých adresách ako v Čechách, tak na Morave ale i v Sliezsku," poznamenala polícia s tým, že všetky adresy okamžite začali preverovať, na miesta boli vyslané desiatky policajtov. 

https://twitter.com/PolicieCZ/status/1118388179441192963

Dievča sa nakoniec ale vypátrať podarilo, je zdravé a v poriadku. Kriminalisti teraz pracujú na tom, aby sa 5-ročná Sofia vrátila čo najskôr k svojim blízkym do Česka. Rakúski policajti dievča a jej matku vypátrali v stredu okolo šiestej ráno na viedenskom letisku. Kriminalisti štvrtého oddelenia v spolupráci s kolegami z Odboru medzinárodnej policajnej spolupráce Policajného prezídia ČR už vykonávajú všetky potrebné úkony k tomu, aby matka Sofie bola z Rakúska vydaná do ČR. 

Lov na únoscov

Kriminalisti o niekoľko hodín, ako preverili adresy, zistili, kto takmer isto stojí za únosom Sofie. K vypátraniu prvého únoscu pomohol aj jeden z občanov, ktorý zaznamenal pohyb auta na diaľnici D1, s ktorým mali dievča uniesť. Išlo o auto Volvo XC 90, striebornej farby, registračnej značky  8S2 0469. "Dotyčný na nič nečakal a okamžite o tomto informoval tiesňovú linku 158. Policajti potom 20-ročného muža zadržali na parkovisku jednej z benzínových púmp, presne na 95 kilometri v smere do Prahy," uviedol policajný hovorca Tomáš Hulan. 

Mladík bol ale v tom čase vo vozidle sám, a tak pátranie pokračovalo. Druhého, 41-ročného muža, ktorý sa na únose podieľal, zadržali o tri hodiny neskôr v Krnove. Prišiel sem vlakom na hlavnú stanicu. Muž bol vraj veľmi prekvapený, keď videl policajtov. Očividne nečakal, že bude tak rýchlo vypátraný. "Voči obom zadržaným mužom začal vyšetrovateľ úkony trestného konania pre trestný čin únosu, za ktorý im v prípade odsúdenia hrozí trest na 8 rokov vo väzení," pokračoval Hulan. Obaja zadržaní sú momentálne v cele policajného zaistenia, kde počkajú na ďalšie kroky. "Vyšetrovateľ bude s najväčšou pravdepodobnosťou po všetkých procesných úkonov podávať podnet k návrhu na uvalenie väzby," dodal policajný hovorca. 

Podľa slov policajného hovorcu z doterajších zistená vyplýva, že únos bol plánovaný a organizovaný. Kriminalisti teraz budú zisťovať, či sa na únose dievčaťa nepodieľali aj ďalšie osoby. 

Pozrite si reportáž o prípade chlapca z Bosny a Hercegoviny. Namiesto zoznámenie s dievčaťom, ho uniesli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy