Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Namiesto školského sadu parkovisko. Učitelia sa búria
Zdielať na

Namiesto školského sadu parkovisko. Učitelia sa búria

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO / Učitelia zo Základnej školy na Nábrežnej ulici v Kysuckom Novom Meste sa búria. Magistrát chce pri tomto školskom zariadení vybudovať parkovisko. Pedagógovia uznávajú, že mesto súrne potrebuje ďalšie parkovacie miesta, no z ich pohľadu to má jeden háčik.

Nové veľké parkovisko má zabrať aj ovocný sad hneď vedľa školy. Učiteľom je nesmierne ľúto, že pre tento úmysel by mali padnúť jablone v záhrade, ktorá je akousi praktickou učebňou pre poľnohospodárske práce. "Máme tu políčka, kde pestujeme zeleninu, klasické bežné druhy, ako sa deti učia - koreňovú zeleninu, cibuľovú a strukoviny," uviedla učiteľka Jana Vaňková. 

Každú jeseň zužitkuje škola ovocie, ktoré dozreje na konároch starých stromov. "Minulý rok sme odšťavili 500 litrov šťavy z týchto jabĺčok," povedala učiteľka. "Chodievajú za nami spoluobčania, hlavne tí starší, ktorí nemajú peniaze, že či si môžu odtrhnúť zo záhrady jabĺčko," dodal Igor Drexler, riaditeľ školy. 

Učiteľka, ktorú tento problém veľmi trápi, aj napriek všetkému ešte stále verí, že jablone pri škole ostanú. Mestský parlament ešte za pôsobnosti bývalého vedenia odhlasoval projekt, podľa ktorého tam majú vzniknúť ďalšie parkovacie miesta. "Aj keď som ho ako poslanec schvaľoval, zdalo sa nám to veľmi dobré, výhodné, lebo v meste je problém s parkovacími miestami," vysvetlil Marián Mihalda, primátor mesta. "My sme sa o tom dozvedeli ako poslední a neskoro, takže určite keby sa učiteľov a rodičov opýtali, určite by boli proti tomu," oponuje Jana Vaňková. 

Parkovisko v Kysuckom Novom Meste je súčasťou poľsko-slovenského projektu s finančnou podporou Európskej únie. "Ide o projekt parkoviska, ktorý sme podali v rámci zahraničnej spolupráce s našim partnerom, mestom v Poľsku," upresnil primátor. Podľa súčasného primátora stavebné práce na Kysuciach môžu začať vtedy, keď tento zámer schváli aj poľská strana, čo má byť už tento mesiac. "Budem v tom hluku a výfukových plynoch s deťmi," obáva sa učiteľka. "Ja neviem posúdiť, či tam budú výfukové plyny, ale mesto sa zaviazalo, že tam urobí plot, aby bol vyšší, aby tam tie výfukové plyny išli vyššie do ovzdušia," dodal primátor.

Z dediny sa stáva parkovisko. Autá tam nechávajú ukrajinskí vodiči:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy