Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sezóna alergií sa začína. Peľová nádcha, bronchiálna astma a iné dary jari
Zdielať na

Sezóna alergií sa začína. Peľová nádcha, bronchiálna astma a iné dary jari

BRATISLAVA / Okolo nás sa čoraz viac ozýva kýchanie, kašľanie, stúpa spotreba papierových vreckoviek. Peľová sezóna nabrala na sile a spolu s ňou aj všemožné alergie.

"Bola slabá zima, mesiace sú teplé, celá príroda je posunutá o 3 až 4 týždne," povedal meteorológ Peter Jurčovič. Momentálne najviac útočia pele brezy a liesky, na juhu už radostne vystrkuje kvety jelša. Alergici z toho až takí radostní nie sú - prichádza peľová nádcha, problémy s prínosovými dutinami, bronchiálna astma a iné dary jari.

Najhoršie na tom je, že chrániť sa predtým v podstate nijako nedá. Ibaže by ste mali hermeticky uzavretý atómový kryt a zostali v ňom až do jesene. Ako aspoň zmierniť všetky tie alergické útrapy poradil imunológ Peter Čižnár z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. "Po príchode z vonka sa treba prezliecť, osprchovať, pomáha premývanie soľnými roztokmi, ale treba lieky." 

Alergické reakcie v priebehu života zažije štvrtina až tretina ľudí. Napríklad peľové nádchy trápia 15 až 20 percent populácie. Nie vždy treba rovno utekať za alergológom. Pri miernejších príznakoch dokáže pomôcť aj obvodný lekár. Alebo to zvládnete aj svojpomocne.

"Niektoré antihistaminiká sú voľne predajné," pokračuje ČižnárA to ešte nie sú tie peľové beštie v plnej sile. Tá najväčšia zábava príde v lete, keď začnú kvitnúť zeliny, ktoré sú pre alergikov úplné peklo. "Júl - august, palina, ambrózia, v niektorých krajinách ambróziu likvidujú a zakazujú pestovať," dodal imunológ. 

Možnosti prevencie sú dosť obmedzené. Na alergie si totiž zarábame v detstve, nesieme si to až do dospelosti. Súvisí to s našim životným štýlom, čo sa tak jednoducho zmeniť nedá. V dospelosti je zvyčajne už neskoro objímať stromy a inhalovať prírodu. Už to veľmi nepomôže. Ak prídu problémy, treba vyhľadať špecialistu. "Alergénová imunoterapia, obmedzuje symptómy a brzdí vývoj alergií," vysvetľuje Čižnár. 

Alergénová imunoterapia môže mať tri formy - tabletky, kvapky alebo injekcie. Ak sa u vás prejavili prvýkrát symptómy teraz, je už na to neskoro. Pacienti s alergiou na peľ totiž začínajú liečbu mimo peľovej sezóny. U detí sa s alergénovou imunoterapiou môže začať vo veku 5 rokov, u tehotných...predovšetkým žien, sa s ňou nezačína vôbec.

Aj vetranie je veľmi dôležité:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy