Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchvat si mesto postaví za vlastné peniaze. Na štátne čakali 15 rokov, neprišli
Zdielať na

Obchvat si mesto postaví za vlastné peniaze. Na štátne čakali 15 rokov, neprišli

STARÁ ĽUBOVŇA / Malému mestečku na severovýchode Slovenska sa podarila unikátna vec. Budú mať obchvat a postavia ho z vlastných peňazí. Nepotrebujú pomoc od štátu a nevyužili ani eurofondy. V Starej Ľubovni to bola veľká sláva.

V Starej Ľubovni v pondelok ráno pri otvorení stavby nezazneli žiadne ministerské slová ani žiadne sľuby. Obchvat tu plánujú postaviť už viac ako 20 rokov. Presne toľko im trvalo, kým vykúpili pozemky od ich majiteľov. Potom čakali opäť na niečo ďalšie. "Minimálne 15 rokov sme čakali na európske zdroje, neprišli, trochu sme už skeptickí," povedal primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. 

Mesto sa rozhodlo zaplatiť obchvat z vlastného vrecka. Štátny nie je ani jeden cent. K mestskému miliónu prihodila ešte jeden ďalší prešovská župa. Tak sa stali 20-ročné plány realitou. Staroľubovniansky obchvat sú bezmála dva kilometre, ide o skromnú stavbu. V pláne je iba jeden jediný most cez miestny potok. Na informačnej tabuli upútavajú dátumy začiatku a konca realizácie. Čas, za ktorý plánujú obchvat Starej Ľubovne postaviť je rekordne krátky, mali by to stihnúť za 180 dní. "Ťažko povedať či je to krátko alebo dlho, máme projekt a urobime všetko preto, aby sa to udialo v požadovanom termíne," povedal zástupca zhotoviteľa stavby Martin Valko. 

A hoci nejde o žiadnu významnú stavbu, pre toto mesto má obrovskú cenu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy