Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na tieto antibiotiká. Môžu mať nežiadúce účinky
Zdielať na

Pozor na tieto antibiotiká. Môžu mať nežiadúce účinky

BRATISLAVA / Európska komisia nariadila obmedziť používanie chinolónových a fluoro-chinolónových antibiotík. Na Slovensku je práve tento druh antibiotík jeden z piatich najužívanejších. Lekári ich často predpisujú pri infekcii horných dýchacích ciest aj pri infekcii močových ciest. Preukázalo sa však, že spôsobujú vedľajšie účinky. Napríklad zápal či roztrhnutie šľachy, opuchy kĺbov a tiež depresie. Nielen počas liečby ale aj niekoľko mesiacov po jej skončení.

"Európska lieková komisia na základe preukázaných vedľajších účinkov, ktorých počty stále rastú nariadila obmedzenie ich používania," uviedla Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa ŠUKL. 

​Predpisovať fluorchinolónové antibiotiká už lekári nebudú môcť pri infekcii horných dýchacích ciest, pri cestovateľskej hnačke či opakujúcich sa infekcii dolných močových ciest. "Tento druh patrí medzi prvú päťku najpoužívanejších. Hlavne dobre zaberajú pri infekcii močových ciest," povedala Jana Bendová, praktická lekárka. 

"Európska komisia vydala právne nariadenie na obmedzenie používania týchto antibiotík pre nežiadúce účinky," informovala Ingrid Ludvíková, hovorkyňa európskej komisie na Slovensku. Aj štátny ústav pre kontrolu liečiv za posledných päť rokov eviduje 258 hlásení nežiadúcich účinkov z toho 110 závažných. "Ide o vedľajšie účinky ktoré postihujú najmä svaly, kĺby, nervový a zmyslový systém. Boli zaznamenané opuchy kĺbov, roztrhnutie šľachy, depresia či tŕpnutie končatín," vymenovala Magdaléna Jurkemiková. "Určite skúsime iné pretože je náhrada, ale pokiaľ nezaberú tak nasadíme tieto, pretože pri ochorení obličiek zaberá len tento druh," povedala Jana Bendová.

Európska komisia určila presný zoznam diagnóz, kedy lekári môžu stále siahnuť po fluorochinolónových antibiotikách, ale len vtedy ak náhrada lieku nie je alebo iný druh antibiotík nezaberá. "Zbytočne ich lekári predpisovali pri ľahkých diagnózach," poznamenala Magdaléna Jurkemiková.

Tuberkulóza, zápaly stredného ucha, vnútrobrušné infekcie, dospelý s cystickou fibrózou či komplikované infekcie močových ciest zostanú i naďalej liečené práve formou fluorochinolónových antibiotík. "Viete, ak sa komplikácie ukázali s odstupom mesiaca, tak nikto nepripisuje tie ťažkosti používaniu liekov," vysvetlila Jana Bendová. "Ak ich pacienti užívajú, mali by informovať lekára a poradiť sa s ním," dodala hovorkyňa ŠUKL. 

Brexit spôsobuje liekovú horúčku vo Veľkej Británii. Ľudia sa boja ich nedostatku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy