Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sezóna na Domaši je ohrozená. Starostovia bojujú o vodu
Zdielať na

Sezóna na Domaši je ohrozená. Starostovia bojujú o vodu

DOMAŠA / Starostovia obcí v okolí Domaše bojujú o vodu. Boja sa blížiacej letnej turistickej sezóny. Bez vody nebudú ani ľudia. Vodohospodárov obviňujú z toho, že slabo reagujú na zmeny počasia. Tohtoročný sneh sa roztopil už vo februári a prítoky sú slabé. Vodohospodári situáciu za kritickú nepovažujú a tvrdia, že idú podľa schváleného manipulačného poriadku.

Starostovia v okolí Domaše sa obávajú toho, čo bude a vytiahli do boja za vodu. "Podľa nášho názoru je situácia na Domaši najhoršia v jej doterajšej histórii pred začiatkom letnej turistickej sezóny," vyjadril sa starosta obce Kvakovce Radovan Kapráľ.  Za normálnych okolností je voda všade. Teraz to na niektorých miestach vyzerá ako na púšti. A z jedného brehu na druhý prejdete aj suchou nohou.

Výška hladiny dosahuje za normálnych okolností na niektorých miestach až 24 metrov. Aktuálne je to o približne 8 metrov menej. Starostovia a vodohospodári sa v piatok stretli za jedným stolom. Matematika nepustí. Odtok, je väčší ako prítok. Starostovia chcú, aby vodohospodári pritiahli kohútik. "Je nejaký manipulačný poriadok, oficiálny dokument, ktorého sa držíme," vysvetlil Roman Ivančo, riaditeľ SVP OZ Košice. 

Kým starostovia hovoria v niektorých oblastiach o kritickej situácii, vodohospodári to až tak zle nevidia, a v prípade Domaše je situácia podľa nich len menej uspokojivá. No realita je taká, že vody je málo. A zrážky v nedohľadne. "Keď raz je dlhodobý trend, že neprší, tak nemôžeme vypustiť všetky zásoby, a sme pred obdobím sucha,"  dodal Kapráľ. 

"Ten manipulačný poriadok už bol niekoľkokrát prehodnocovaný," poznamenal Ivančo.

O pláž v rekreačnej oblasti Dobrá, kde sa chodia kúpať aj návštevníci Domaše, sa prevádzkari a hotelieri sa boja. Keď nebude voda, tak nebudú ani ľudia. "Potrebujeme na leto 30 zamestnancov, a keď nebude voda, tak ich nebudeme môcť nabrať a budeme prepúšťať," povedal  René Pavlík , riaditeľ hotela na Domaši. 

Ľudia z Domaše sa obávajú harmonogramu vodohospodárov. Od apríla mal byť jarný odtok ešte vyšší ako ten zimný, napokon nebude. Viac už zrejme nebude. "Od 1.4. budeme pokračovať v nastavenom vypúšťaní 3,5 m3/s," dodal Ivančo. "Keď počasie sa nezlepší, keď nám nenaprší, urobíme pracovné rokovanie opäť koncom apríla," uzavrel Miroslav Benko z OÚ Prešov, odbor starostlivosti o životné prostredie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy