Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odpykali si svoje a teraz by mali začať nový život. Resocializácia väzňov ale v realite zlyháva
Zdielať na

Odpykali si svoje a teraz by mali začať nový život. Resocializácia väzňov ale v realite zlyháva

BRATISLAVA / Odpykali si svoje a dostali sa von spoza väzenských múrov. Ľudia, ktorí sa po výkone trestu ocitli na ulici sa snažia opäť žiť svoj život. Ani získaná sloboda ale nemusí mať vždy sladkú príchuť. Proces resocializácie väzňov je zložitý a mnohí sa tak vracajú za mreže opätovne.

Vyšli spoza mreží a dostali druhú šancu. Avšak zaradiť sa opäť do bežného života nie je pre bývalých trestancov vôbec jednoduché. Podľa zboru väzenskej a justičnej stráže sa príprava odsúdeného na prepustenie na slobodu realizuje počas celej doby pobytu za mrežami. Okrem informačnej brožúry, ktorú dostane hneď v prvý deň po prijatí do výkonu trestu sa zúčastňuje rôznych aktivít. "Aktivity, do ktorých je odsúdený zapojený, sa zameriavajú predovšetkým na poskytovanie praktických informácií v sociálnej a právnej oblasti, o možnostiach ďalšieho vzdelávania, o možnostiach zamestnať sa," uviedla Katarína Novákov, GR ZVJS.

Klinický psychológ ale proces navrátenia odsúdených do bežného života až takto ružovo nevidí. Podľa neho totiž človek, ktorý strávil roky za mrežami musí byť nielen psychicky silný, ale mať aj vybudované zázemie. "Musia byť splnené dva faktory – psychologický a druhá zložka je, či má zázemie. Ak to nie je splnené, s najväčšou pravdepodobnosťou k resocializácií nepríde," vysvetlil Dušan Kešický, klinický psychológ.


Ťažké časy si zažil aj známy slovenský herec Dušan Cinkota. Toho prepustili po šiestich rokoch z väzenia na slobodu minulý rok v lete. Seriálový herec, ktorý je podmienečne prepustený na slobodu ale vidí problém práve v systéme. Nie každý prepustený má totiž prostriedky, či rodinu, ktorá ho podrží. "Vnútri prebieha príprava so sociálnym pracovníkom, čo je nepostačujúce, keďže je tam jeden na 400 až 500 ľudí. Problém resocializácie je žiaľ problém systému. Keď človek vyjde na slobodu, tak zlyhá," povedal herec Dušan Cinkota. Podľa Cinkotu prvé kroky väzňa na slobode smerujú práve na úrady. "Každý kto vyjde, sa musí hlásiť na úrade, kde dostane minimum peňazí, nemá sa kde ubytovať, veď len ubytovňa je drahšia ako ten príspevok," dodal herec. 

S tvrdením Dušana Cinkotu sa stotožňuje aj klinický psychológ. Z vlastnej praxe má skúsenosť, že niektorí ľudia sa do väzenia vracajú pravidelne. Podľa informácií zo ZVJS sa iba za február tohto roku z celkového počtu takmer 9000 odsúdených viac ako polovica nachádzala opakovane vo výkone trestu odňatia slobody. "Mal som aj prípady kedy sa ľudia po prepustení inak uplatniť nevedeli, iba trestnou činnosťou a skončili opätovne vo väzbe. Resocializácia je teoreticky možná, no prakticky nevykonateľná," povedal Dušan Kešický.

Ako dodáva Dušan Cinkota, človek musí mať aj kus šťastia v živote. "Ja však šťastie mám lebo mám prácu a spĺňam predpoklady na resocializáciu, na zaradenie sa naspäť do spoločnosti. Bez dávky šťastia a bez rodiny a priateľov to človek nemá šancu zvládnuť," dodal Dušan Cinkota. 

Väzni údajne v košickej väznici používali mobil a nehanbili sa ani zverejňovať videá na internete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy