Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Igor Matovič: Mám indície, že Šufliarsky komunikoval s Kočnerom aj v roku 2018
Zdielať na

Igor Matovič: Mám indície, že Šufliarsky komunikoval s Kočnerom aj v roku 2018

BRATISLAVA / Spýtal by som sa prokurátora Petra Šufliarskeho, či sa v roku 2018 udialo nejaké osobné stretnutie medzi ním a údajným objednávateľom vraždy Marianom Kočnerom, uviedol líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Podľa neho sa po 430 smskách komunikácia neskončila, len sa presunula niekam, kde by ju nebolo možné vystopovať.

Matovič tiež uviedol, že má podozrenie, že Peter Šufliarsky disponuje materiálmi z trezora Mariana Kočnera, ktoré neboli odovzdané polícii. "Peter Šufliarsky je skutočný generálny prokurátor, voči Jaromírovi Čižnárovi sa správa ako k podriadenému. To je dôvod, prečo generálny prokurátor váha s jeho odvolaním. Peter Šufliarsky na neho vie veľmi veľa,“ povedal Matovič.

Matovič sa pýtal Šufliarskeho, či sa v roku 2018 po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej osobne stretol s Marianom Kočnerom. A tiež sa ho pýta, akým spôsobom komunikovali s Kočnerom po júni 2017.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa podľa opozičného poslanca a lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča nespráva podľa štandardov prokurátora. Uviedol to v reakcii na tvrdenia z dnešného Čižnárovho vyhlásenia, v ktorom Matoviča obvinil z viacerých klamstiev. Čižnár podľa Matoviča pri svojich výrokoch nezvládol emócie, správal sa zaujato a zľahčoval výhražné SMS, ktoré Matovič dostal. Čižnár podľa lídra hnutia tiež tvrdil, že sa mu Matovič vyhrážal cez SMS, že ak do konkrétneho termínu neodvolá svojho prvého námestníka Petra Šufliarskeho, zverejní jeho komunikáciu s Marianom K. Matovič v tejto súvislosti povedal, že komunikáciu chcel zverejniť tak či tak, a generálnemu prokurátorovi "v živote neposlal žiadnu SMS". Preto avizoval, že na neho podá trestné oznámenie pre krivé obvinenie. Avizoval tiež, že na budúci týždeň zorganizuje tlačovú besedu o prípade, keď Čižnár "zastrašoval korunného svedka v prípade korupcie extrémneho rozsahu".

Pokiaľ ide o SMS, ktoré Matovič dostal od Antona Železníka, podľa Matoviča ich Čižnár nečítal, pretože každý, aj radový prokurátor by v nich musel vidieť vydieranie a zastrašovanie. Zdôraznil pri tom, že ide o človeka "x-krát obvineného a odsúdeného". "Ak by sa takéto prípady nezľahčovali, Kuciak mohol žiť," povedal opozičný poslanec a poukázal na vyhrážky podnikateľa Mariana K. zavraždenému novinárovi, ktoré podľa lídra OĽaNO kompetentné orgány ignorovali. Matovič tiež pripomenul, že Čižnár vo februári 2018 v tejto súvislosti vyhlásil, že spájať Mariana K. s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice je absolútny nezmyslel.

V súvislosti s odchodom Šufliarskeho z pozície prvého námestníka generálneho prokurátora Matovič skonštatoval, že ide o očistu, odísť by však podľa neho mal aj Čižnár. Šufliarsky by podľa neho mal tiež čeliť disciplinárnemu stíhaniu, aby už nemohol zastávať na prokuratúre žiadny post.

Brífing Igora Matoviča sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy