Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šufliarsky sa vzdáva funkcie 1. námestníka generálneho prokurátora
Zdielať na

Šufliarsky sa vzdáva funkcie 1. námestníka generálneho prokurátora

BRATISLAVA / Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky končí vo svojej funkcii. Kauza sms komunikácie medzi ním a Marianom Kočnerom však nabrala celkom nový rozmer. Hlavnou postavou sa v tomto prípade stáva opozičný poslanec Igor Matovič.

"Ja rozhodnem o jeho zaradení a tú komunikáciu, ako takú, predložím etickej komisii, ktorá zaujme stanovisko," povedal na tlačovom brífingu generálny prokurátor. Narážal na tlačovku, ktorú vo štvrtok zvolal poslanec Igor Matovič a zverejnil komunikáciu medzi Šufliarskym a Marianom Kočnerom. 

Námestník GP komunikáciu priznal. V súčasnosti sú tieto správy súčasťou spisu k vyšetrovaniu likvidácie Šufliarskeho a nesúvisia s prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Šufliarsky končí k 1. aprílu tohto roka. 

"Ja nemôžem nechať túto funkciu neobsadenú. Musím teraz intenzívne hľadať človeka, ktorý na to má a úprimne poviem, že nemám žiaden tip. Musí to byť človek, ktorý je odborne, morálne spôsobilý," dodal Čižnár. 


"Po tom, čo vo štvrtok pán Matovič nabrízgal na nás, ho aj tak budem zo slušnosti počas celého brífingu oslovavať pán. Vo štvrtok ma opakovane dourážal tým, že som sa schovával a nekonal. Toto si od pána Matoviča vyprosím. Ja som absolvoval v Národnom onkologickom ústave dlhodobo naplánované vyšetrovanie. Toto zneužívať, je pod úroveň," povedal na začiatku brífingu generálny prokurátor.

Podľa Čižnára Matovič úmyselne zavádzal a krivo ho obviňoval. "To aj potom dokážeme. Tlačovku začal údajnými vyhrážkami cez sms. Bez toho, aby si niečo overil, obvinil z toho ľudí blízkych námestníkovi, dokonca samotného námestníka," pokračoval Čižnár. 

"O 14:45 som prijala hovor na svoj služobný telefón, kde sa mi ozval mužský hlas, predstavil sa v priezviskom. Povedal, že on je ten človek, ktorý posielal sms Matovičovi. Že mi pošle mail a všetko v ňom podrobne vysvetlí," informovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Sám požiadal o zverejnenie celej komunikácie:

noviny.sk/GP

"Rovnako klamal, že nekonám. Budíček pán Matovič, sa prebuďte, lebo, čo sa dialo na tlačovke, nie je pravda. Mne bola sms komunikácia prvýkrát predložená v januári 2019. Prvé, čo som námestníkovi povedal bolo, nech si to odkomunikuje s novinármi. Bol brífing, tam odpovedal na všetky otázky. Potom prišli ďalšie informácie, že tie sms nie sú kompletné, tak ja som potom povedal, nech do spisu zadovážia všetky sms správy," vysvetlil prokurátor. 

Vo štvrtok  prebehol rozhovor medzi prokurátorom a 1. námestníkom. "Jeho výsledkom bolo, že sa od 1.4 vzdáva funkcie 1. námestníka. Nie na tlak Igora Matoviča. Tento rozhovor sme mali naplánovaný dávno predtým," dodal Čižnár. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa podľa Matoviča nespráva podľa štandardov prokurátora. Uviedol to v reakcii na tvrdenia z dnešného Čižnárovho vyhlásenia, v ktorom Matoviča obvinil z viacerých klamstiev. Čižnár podľa Matoviča pri svojich výrokoch nezvládol emócie, správal sa zaujato a zľahčoval výhražné SMS, ktoré Matovič dostal. Čižnár podľa lídra hnutia tiež tvrdil, že sa mu Matovič vyhrážal cez SMS, že ak do konkrétneho termínu neodvolá svojho prvého námestníka Petra Šufliarskeho, zverejní jeho komunikáciu s Marianom K. Matovič v tejto súvislosti povedal, že komunikáciu chcel zverejniť tak či tak, a generálnemu prokurátorovi "v živote neposlal žiadnu SMS". Preto avizoval, že na neho podá trestné oznámenie pre krivé obvinenie. Avizoval tiež, že na budúci týždeň zorganizuje tlačovú besedu o prípade, keď Čižnár "zastrašoval korunného svedka v prípade korupcie extrémneho rozsahu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy