Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci sú automobiloví milionári, aspoň čo sa týka počtu vyrobených áut
Zdielať na

Slováci sú automobiloví milionári, aspoň čo sa týka počtu vyrobených áut

BRATISLAVA / Slováci sú automobiloví milionári. Miliónte luxusné SUV vo štvrtok vyrobili v Bratislave. Za osemnásť rokov jeho existencie ide o tretiu generáciu. Zmenou prešla i výrobná hala.

Najväčším zamestnávateľom a najdlhšie pôsobiacou automobilkou u nás je Volkswagen, ktorého výrobné linky opustil vo štvrtok jubilejný kus. "Práve vo štvrtok vzišiel z výrobnej linky miliónty Tuareg," povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. 

Za skoro 18 rokov ide už o tretiu generáciu SUV a keby sme ich dali všetky za seba, vytvorili by kolónu dlhú 4800 kilometrov.  Za osemnásť rokov sa nezmenil trikrát len Tuareg, ale aj výrobné haly. Pribudlo robotov, ubudlo ľudí a tí, čo prišli potom musia byť oveľa zručnejší. "Zo začiatku to bola manuálna práca, všetko sa robilo momentovými kľúčmi, a dnes sú technológie v popredí," povedal supervízor Stanislav Pavlík. 

Čo sa týka množstva vyrobených najúspešnejších modelov, Tuareg predbehli autá Kie zo Žiliny, ako aj z PSA v Trnave. "Najvyrábanejší model v terajšom výrobnom portfóliu je Peugeot 208, z ktorého sa vyrobilo už viac ako milión stotisíc vozidiel," povedal hovorca PSA Group Peter Švec. V závode Kia to zas podľa hovorcu Jána Žgravčáka bolo 1 600 000 kusov modelu Sportage.

Na množstvo vyrobených kusov ročne, cez 400 000, ale naďalej šéfuje slovenskému automobilovému priemyslu bratislavský závod. Automobilový priemysel prechádza vo všeobecnosti veľkými zmenami, najmä technologickými. Na svoj nový projekt budúcnosti, ako bol pred osemnástimi rokmi Tuareg, zatiaľ vo Volkswagene len čakajú.

Automobilový priemysel žiada od vlády záruky stability. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy