Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čierny deň pre učiteľov. Oblečením vyjadrili smútok nad krivdami
Zdielať na

Čierny deň pre učiteľov. Oblečením vyjadrili smútok nad krivdami

BRATISLAVA / Čiernu farbu oblečenia si vo štvrtok obliekli mnohí učitelia na celom Slovensku. Ide o protest Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorým sa rozhodli vyjadriť smútok nad všetkými krivdami, ktoré sa učiteľom dejú.

​Ministerstvo školstva pod vedením Martiny Lubyovej dlhodobo vyvíja kroky k zlepšeniu podmienok a ohodnoteniu pedagógov. Takto reaguje rezort na dnešnú akciu organizovanú Iniciatívou slovenských učiteľov, v rámci ktorej sa v Deň učiteľov pedagógovia vo viacerých školách obliekli do čierneho, čím chcú vyjadriť svoju nespokojnosť so stavom školstva. Podľa ministerstva o zlepšení podmienok svedčí zvýšenie platov všetkých učiteľov, zachovanie možnosti získavania príplatkov aj v budúcom vzdelávacom systéme a zvyšovanie platov mladým začínajúcim pedagógom. "Vnímame, že nie je všetko len o platoch a je potrebné zlepšovať aj prostredie a vzťahy, v ktorých učitelia pôsobia. Sú vystavovaní novým tlakom spoločnosti. Aj preto sme sa rozhodli v novom zákone zakotviť právo na ochranu pred prejavmi sociálno – patologického správania, čiže zlepšiť ochranu pedagógov pri výkone profesie. Chcem, aby sa zlepšila atmosféra a situácia v školstve, aby nám pomohla spolu v pozitívnom duchu zlepšovať ďalej podmienky pre výkon činnosti pedagóga. Za vašu svedomitú prácu sa vám chcem úprimne poďakovať a srdečne zablahoželať k dnešnému sviatku,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.

Ako informoval Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov, Deň učiteľov v čiernom organizovaný Iniciatívou slovenských učiteľov je najmasovejším protestom od štrajkov v roku 2016. Čiernym oblečením demonštrujú pedagógovia z viac ako 1 100 škôl. Svoju nespokojnosť so stavom školstva vyjadrili materské, základné, stredné a vysoké školy zo všetkých krajov Slovenska. "Sme rozhodnutí pokračovať v nátlakových aktivitách za lepšie školstvo pre naše deti. Petícia za stiahnutie návrhu nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch má aktuálne viac ako 19 000 podporovateľov. O forme najbližšieho protestu sa rozhodneme po hlasovaní poslancov parlamentu o tomto zákone. Zodpovednosť za prípadné narušenie sociálneho zmieru je ale aj na vláde, ktorá dlhodobo ignoruje naše požiadavky na systémové zmeny a odmieta stiahnuť zákon o pedagógoch," uvádza vyhlásenie Iniciatívy slovenských učiteľov,

Odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva v reakcii rezortu tiež podčiarkol, že návrh zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch sa rozšíril o možnosti príplatkov za inovačné vzdelávanie, prechodné obdobie sa predĺžilo na sedem rokov, rovnako ako aj platnosť príplatkov za vzdelávanie v profesijnom rozvoji, odstránila sa povinnosť špecializačného vzdelávania pre triednictvo, zvýšil sa príplatok za jazykovú skúšku. Všetky navrhované ako aj dodatočné zmeny vyrokované odborármi zabezpečujú, aby v budúcnosti neboli znížené 12-percentné príplatky v novom vzdelávacom systéme. Zákon prináša zvýšenie ochrany zamestnancov pred sociálno-patologickým správaním, zníženie úväzkov vychovávateľov a výchovných poradcov pri zachovaní platov či posilnenie kariérového poradenstva pre žiakov.

Podvýživa školstva

Iniciatíva slovenských učiteľov však prízvukuje, že dnes, v deň narodenia Jana Amosa Komenského hovoria za všetkých učiteľov, pretože sa nestotožňujú s rozhodnutiami, ktorými sa snaží slovenská vláda na čele s ministerkou Martinou Lubyovou budiť dojem pozitívnych zmien. "Zažívame na vlastnej koži, že sa naďalej neslušne rozkrádajú eurofondy, ktoré by sa mali dostať k žiakom, študentom a učiteľom, organizácie priamo riadené ministerstvom sú nefunkčné, rozdávajú sa milióny eur na lyžiarske zájazdy a sú nám ponúkané obedy zadarmo, ktoré slúžia skôr na populistickú reklamu dosluhujúcich politikov na úkor ´podvýživy´ školstva. Neexistuje voľný trh kvalitných učebníc, v školách chýbajú asistenti učiteľov a odborné tímy, prekvitá šikana a mobbing na najvyšších úrovniach školy, po kozmetických úpravách v novom zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch môžeme o kvalitnom celoživotnom vzdelávaní naďalej len snívať," konštatuje vyhlásenie.

Učitelia v čiernom chcú symbolicky o 12:00 vzdať úctu minútou ticha "smutnej pravde o našom školstve, ktoré skonalo na podvýživu, zanedbanie a systémové týranie." Iniciatíva takisto vyzýva všetkých slovenských učiteľov na spoluprácu za znovunadobudnutie úcty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy