Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
K správnej resuscitácii môže pomôcť pieseň. Toto je ona
Zdielať na

K správnej resuscitácii môže pomôcť pieseň. Toto je ona

BRATISLAVA / Mnoho ľudí, od ktorých sa očakáva resuscitácia cudzieho človeka, vraj pri predstave dýchania z úst do úst radšej neurobí vôbec nič. Také sú vraj skúsenosti záchranárov. Tí ale hovoria, že aj správne stláčanie hrudníka je lepšie ako nič. Podobné odporúčanie pražského záchranára malo ale v Česku veľa protichodných ohlasov. Zisťovali sme, ako je to u nás. A uvidíte aj to, aká pesnička vás naučí správnu frekvenciu pri stláčaní hrudníka.

"Začnem od toho najdôležitejšieho. Nikdy nikto donikoho nedýchajte! Takto jednoduché to je," takto v blogu vysvetľuje skúsený pražský záchranár, prečo už dispečeri vôbec nežiadajú od volajúcich, aby cudzím ľuďom dávali umelé dýchanie. Keď ich totiž predtým o to výslovne žiadali, volajúci nerobili radšej vôbec nič. "Hádajte, čo urobí žalúdok plný vzduchu, otočí sa. A hádajte, kedy to urobí. No presne vo chvíli, kedy budete mať svoje ústa na jeho. A čo myslíte, budete potom ešte pokračovať aspoň v masáži? No jasné, že nebudete," pokračuje záchranár. 

"V minulosti sa stávalo, že niektorí ľudia po zastavení krvného obehu mali žalúdočný obsah v ústach. Tým pádom boli estetické a hygienické problémy s dýchaním z úst do úst. Tak potom sa nerobilo nič," informuje Viliam Dobiáš, lekár a záchranár. Laikom sa napríklad odporúča stláčať hrudník v určitej frekvencii, akú majú aj hudobné skladby.

"Samozrejme, kompletná resuscitácia je lepšia, ale len stláčanie hrudníka je tiež lepšie ako nič," dodal Dobiáš. 

Aj preto sa zmenili odporúčania. Aká je prax u nás? Volajúci nemusí poskytnúť cudziemu človeku umelé dýchanie, ak hrozí napríklad že by sa nakazil. "Napríklad pri dopravnej nehode má rozbitú tvár, je pozvracaný a nemám so sebou reuscitačné rúško," povedal hovorca operačného strediska Jozef Minár. 

Málokto vie, že ak aj nevdýchnete do človeka vzduch a len pomôžete srdcu, v tele je ešte stále dosť kyslíka. "Masáž je dôležitá, lebo v krvi ešte máme zrhuba na 15 minút kyslík. Dôležité je stláčať to srdiečko, ktoré nahrádza srdce ako pumpu. Tým, že ho stláčam, rozvážam okysličenú krv do životdôležitých orgánov," vysvetlil Minár. 

Odporúčania sa menia každých 5 rokov. Napríklad dnes by ste sa pozastavili nad tým, ako komplikovane sa napríklad podľa odporúčania spred 40 rokov aj pomocou zrkadielka a nitky muselo overovať či človek potrebuje resuscitáciu. V minulosti sa hovorilo aj o tom, či by školáci nemali povinne absolvovať kurz prvej pomoci. Odborníci tvrdia, že sa to pozorovaním nenaučíte. "Akou silou, akou rýchlosťou stláčať, lebo je to manuálna pamäť, to sa nedá odpozorovať z videa," myslí si lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy