Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
S regulovaným nájomným Slovensko prehráva, aj na súde v Štrasburgu
Zdielať na

S regulovaným nájomným Slovensko prehráva, aj na súde v Štrasburgu

ŠTRASBURG / Je dobojované. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol o posledných dvoch z celkovo 17-tich hromadných žalôb proti Slovensku. Týkali sa regulovaného nájomného. Všetky žaloby Slovenská republika prehrala. Štát teda bude musieť odškodňovať.

Za bývalého režimu stovky ľudí prišli o svoje nehnuteľnosti. Po revolúcii ich dostali späť. Lenže aj s nájomníkmi, ktorých nemohli len tak vysťahovať. Museli strpieť nie len nájomníkov, ale aj regulované nájomné. To nepokrylo ani náklady na chod nehnuteľnosti. Byt o rozlohe približne 100m2 v centre Bratislavy sa prenajíma v regulovanom nájomnom za cca 150 160 euro.

Jedným z mnohých reštituentov je pán Marián. Hovorí, že majitelia museli v podstate sponzorovať bývanie svojich neželaných nájomníkov.

"Veľa z nich to ani nezvládlo, museli nehnuteľnosti predať za relatívne nízke a netrhové ceny," hovorí Marián Fridrichovský.

20 rokov si vlády tento problém prehadzovali ako žeravý uhlík. Prvé želiezko prišlo v roku 2006, keď Európsky súd pre ľudské práva uznal, že Poľsko v podobnom prípade porušilo ľudské práva.

"Bolo jasné, že aj SR bude musieť nie len deregulovať nájomné, ale bude musieť aj odškodniť vlastníkov bytov za škody, ktoré im vznikli v minulosti," hovorí Marica Pirošíková, zástupkyňa SR pred Európskym súdom.

Prišiel aj rozsudok proti Slovensku. Majiteľovi štrasburský súd priznal odškodnenie a zaviazal Slovensko, aby podobne odškodnilo aj ostatných. Malo to však háčik.

"Nevysvetlil, akým spôsobom vypočítal majetkovú škodu a nemajetkovú ujmu, ktorú priznal sťažovateľom," dodáva Pirošíková.

Majitelia sa teda spojili a s vládou sa snažili dohodnúť. Márne. Obrátili sa teda na európsky súd pre ľudské práva.

"Celkovo týchto hromadných žalôb bolo podaných z našej strany 17," hovorí Karol Spišák zo Združenia vlastníkov nehnuteľností s regulovaným nájomným.

V 15. prípadoch dal súd za pravdu sťažovateľom a peniaze od štátu už aj dostali. O posledných dvoch rozhodol len pred pár dňami. S rovnakým výsledkom. Slovenská republika dlhodobo porušovala práva svojich občanov.

Európsky súd zároveň sťažovateľom v posledných dvoch žalobách priznal len 2 a pol milióna namiesto požadovaných 26. No majitelia vítajú, že majú roky čakania už definitívne za sebou. Rozsudok Európskeho súdu ešte nie je právoplatný. Keď sa tak stane, do troch mesiacov bude musieť štát poslať milióny poškodeným.

Problém s dostupným bývaním patrí medzi tie, ktoré sa na Slovensku stále dostávajú do úzadia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy