Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Príbehy ľudí, ktorí prežili masovú vraždu na Novom Zélande
Zdielať na

Príbehy ľudí, ktorí prežili masovú vraždu na Novom Zélande

CHRISTCHURCH / Pravicový extrémista, ktorý na Novom Zélande zrealizoval svoju nenávisť voči Moslimom masovou vraždou, spojil obyvateľov ostrovnej krajiny. Na viacerých miestach sa ľudia spontánne stretávajú a spoločne sa modlia a utvrdzujú sa v tom, že Nový Zéland nie je krajinou nenávisti, ale tolerancie. Svedkovia masakru rozprávajú o tom, ako sa im podarilo prežiť.

"Mal som šťastie, ležal som pod telami zastrelených ľudí," hovorí Osman Ahmad, jeden z mužov, ktorý prežil streľbu. "Mám len drobné pomliaždeniny od ľudí, ktorí na mňa padali potom, ako ich útočník zastrelil." Jeho dcéra vraví: "Cítim len vďačnosť za to, že to môj potec prežil." Mladý Abdikina Ali Hassarn hovorí: "Bojím sa ísť do mešity, obávam sa, že sa to môže zopakovať."

Hollywoodsky herec a novozélandský rodák Sam Neill dodáva: "Nedokážem ani len opísať bezmocný hnev a pocit zlomeného srdca, ktorý mám. Niečo takéto bolo doteraz v našej malej krajine nepredstaviteľné."

Austrálsky senátor Fraser Anning, ktorý už aj v minulosti mal rasistické vyhlásenia, komentoval aj masovú vraždu spôsobom, ktorý ospravedlňoval vraha. Vo vyhlásení napísal, že "pravým dôvodom krviprelievania" na Novom Zélande bol "migračný program, ktorý umožnil moslimským fanatikom migrovať na Nový Zéland" a že to len zdôraznilo "rastúci strach komunity pred narastajúcou moslimskou prítomnosťou."

Mladík, ktorý si senátora nakrúcal na mobilný telefón a zjavne nesúhlasil s jeho názormi, mu rozbil o hlavu vajíčko. Senátor ho vzápätí udrel do tváre a mladíka potom viacerí muži strhli na zem a zadržiavali do príchodu polície.

Senátorove vyjadrenie vyvolali veľkú vlnu nevôle v celej krajine a online petíciu žiadajúciu jeho odstúpenie z parlamentu podpísalo za 24 hodín viac ako 265 tisíc ľudí.

Pozrite si útok vajíčkom na senátora:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy