Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko chystá Lex Brexit, zákon reagujúci na odchod Britov z Únie
Zdielať na

Slovensko chystá Lex Brexit, zákon reagujúci na odchod Britov z Únie

BRATISLAVA / Dolná snemovňa britského parlamentu dnes neschválila odklad Brexitu, aby sa o ňom mohlo uskutočniť druhé referendum. Hoci celková situácia zostáva stále nejasná, slovenská vláda dlhodobo opakuje, že sme pripravení na všetky alternatívy. Otázne je, ako sú pripravení Slováci, ktorí v Británii žijú a pracujú. Dátum jej odchodu z únie je stále naplánovaný na 29. marca.

Slovenský parlament by mal už na najbližšej schôdzi schváliť Lex Brexit, teda zákon, ktorý reaguje na predpokladaný odchod Británie z únie. Dotýka sa viacerých oblastí a ak by aj Londýn odišiel bez dohody, pre občanov by sa nemalo zmeniť nič zásadné. V súčasnosti tam pôsobí okolo stotisíc Slovákov.

"Mali by ďalej študovať, pracovať, v prípade nevyhnutnosti požiadať o zdravotnícku starostlivosť. Mali by na vstup a výstup z Británie využívať občianske preukazy a možnosť používať vodičské preukazy EÚ," hovorí František Ružička, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR.

Treba však počítať s tým, že v oblasti obchodu budú na 20 percent tovarov zavedené colné poplatky. V prípade obchodu bez dohody je citlivá napríklad problematika kamionistov.

"Francúzski partneri odporúčajú, aby kamión nevychádzal z krajiny, pokiaľ nemá všetky doklady a papiere potrebné na vstup do Veľkej Británie," vraví Ružička.

Naša vláda sa už istý čas snaží vábiť naspäť domov tých Slovákov, ktorí sú z vývoja situácie v Spojenom kráľovstve znechutení.

"Slovenská republika vyvíja konkrétne pozitívne aktivity, ktorými chce motivovať Slovákov, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii, aby zvážili svoj návrat naspäť do vlasti," povedal premiér Peter Pellegrini.

Politická opozícia však vládu kritizuje, že reaguje veľmi neskoro. V iných krajinách vraj už dávno podrobne informujú občanov i firmy o všetkých možných dopadoch odchodu Británie z únie.

Jediné, na čom sa ohľadne Brexitu zhodnú všetci Briti, je neistota: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy