Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Viac ako 100 osôb museli evakuovať. Pri výkopových prácach odkryli nevybuchnutú raketu
Zdielať na

Viac ako 100 osôb museli evakuovať. Pri výkopových prácach odkryli nevybuchnutú raketu

HUNKOVCE / Takmer sto kilogramovú funkčnú muníciu objavili pri výkopových prácach v lesnom poraste. Bola ukrytá desiatky rokov pod zeminou len asi sto metrov od rodinných domov. Patrí k najväčším nájdeným výbušninám, keďže meria viac ako 170 centimetrov. Na zneškodnenie ju do bezpečia prenášali deviati muži.

V stredu dopoludnia počas výkopových prác v lesnom poraste, našli pracovníci neďaleko obce Hunkovce muníciu z obdobia II. svetovej vojny. Polícia okamžite zabezpečila miesto nálezu. Nakoľko boli ohrozené aj okolité rodinné domy, vo štvrtok dopoludnia prebehla evakuácia takmer 125 ľudí, aby neboli ohrozené ich životy. "Museli evakuovať celú ulicu," uviedol starosta Hunkoviec Mikuláš Horvát.

Na miesto nálezu prišiel pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, ktorý určil, že ide o sovietsku raketu Vaňuša M 31 s hmotnosťou viac ako 90 kilogramov, ktorá mala poškodený zapaľovač. "Mala poškodený zapaľovač a hrozilo pri preprave nebezpečenstvo že mohlo by dôjsť k samovoľnému výbuchu," povedal Ján Pustelník, pyrotechnický inšpektor ministerstva vnútra. 

Za mimoriadnych bezpečnostných opatrení  bola munícia presunutá na určené miesto, kde bola zlikvidovaná. "Munícia veľkého rozsahu sa zničila bezpečne a urobili sa všetky opatrenia," dodal Ján Pustelník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy