Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenský fanúšik Islamského štátu môže dostať až 15 rokov
Zdielať na

Slovenský fanúšik Islamského štátu môže dostať až 15 rokov

PRAHA / Na ďalšie tri dni naplánoval súd pojednávanie so Slovákom obvineným z teroristického útoku a propagácie islamského štátu. Vo štvrtok predvolali rodinu obžalovaného Dominika, aby svedčila pred senátom.

Otec, matka a dvaja bratia sledujú, ako do súdnej siene privádzajú v putách ich syna a brata, Dominika. Hrozí mu pätnásť rokov za mrežami. "On žil tu v Čechách, čo tu robil, neviem," povedal Dominikov brat.

Matka se pred senátom rozplakala, otec pre podlomené zdravie odmietol vypovedať a tak sa čítala jeho výpoveď z prípravného konania. Celá rodina ale trvá na tom, že Dominik možno bol čudák, ktorý mal málo kamarátov a trochu šikanoval spolužiakov, bol macher na výrobu pyrotechniky, ale podľa nich nie je terorista.

"Ja si myslím, že nie je zlý človek a nechápem ako to mohlo až tak ďaleko zájsť," vraví Dominikov brat. Jeho sused vyhlásil: "Ťažko povedať, ja ho poznám ako dobrého chlapca. Potom som ho už stretol len občas."

Štátny zástupca ale tvrdí, že plánoval útok na autobusovú stanicu v Prešove, zohnal výbušniny, časovače a tlakové hrnce na útok v Čechách, obliekal sa ako vojak, konvertoval k islamu a potom sa z neho stal radikál, ktorý propagoval Islamský štát. A jeho rodina ho kryje.

Proces bude pokračovať vypočutím ďalších svedkov a súdnych znalcov.

Pozrite si viac o Dominikovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy