Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chýba nám slovenská škola, sťažujú sa obyvatelia južného Slovenska
Zdielať na

Chýba nám slovenská škola, sťažujú sa obyvatelia južného Slovenska

ROHOVCE / Problém rodičov z viacerých obcí južného Slovenska, ktorí chcú svoje deti zapísať do školy s vyučovacím jazykom slovenským, sa dnes čiastočne vyriešil. Potvrdilo to Ministerstvo vnútra SR. Ide ale iba o dočasné a nie dlhodobé riešenie, aké rodičia žiadali. Trvajú na tom, že škôl, kde sa vyučuje v slovenčine, je na tomto území málo a sú plné alebo sú príliš ďaleko na dochádzanie.

Minulý rok sa rodičia zmobilizovali tak, že situáciu riešili návštevou jednej z obcí aj premiér Peter Pellegrini. "Som v takej situácii, že dcéra mi nemá kam nastúpiť do slovenskej školy, lebo sú preplnené," uviedla vtedy jedna z mamičiek. 

"Nemôžem tolerovať, aby niekto, kto sa chce vzdelávať v slovenčine bol potrestaný iba preto, že sa narodil v tejto časti Slovenska," uviedol premiér Peter Pellegrini pred pol rokom. Ako sa situácia zmenila? 

Kam s prvákmi? 

Už počas apríla sa budú konať zápisy prvákov do škôl. Rodičia z Rohoviec a ďalších obcí stále nevedia, kam zapíšu svoje deti. "Je mi neustále vyhadzované na oči, že som sa tam dosťahovala, že som s tým mala rátať. Ja nemám žiadnu školu pre svoje dieťa, oni majú na výber 4 školy. Po takýchto invektívach, že som kolonizátor, sa cítim diskriminovaná na tomto území," opisuje svoju situáciu matka z južného Slovenska. 

Dočasné riešenie 

​Starosta jednej z obcí a aj okresný úrad napokon potvrdili, že prišlo k dohode a deti z Rohoviec a ďalších iných obcí môžu navštevovať školu s vyučovacím jazykom slovenským v Lehniciach. Musí sa ale ešte vyriešiť priamy dopravný spoj. 

Dlhodobo to zrejme ale kapacitne škola v Lehniciach neunesie. O tom ešte vraj rokujú. Nespokojní rodičia žiadali pre deti z Rohoviec a okolia vytvoriť slovenskú školu v budove miestnej školy, ktorá má vyučovací jazyk maďarský. Podľa nich totiž škola nie je naplno využitá. 

Slovenskú školu nechcú 

"Chceme, aby škola v Rohovciach ostala maďarská. Pretože sme ju už tak prestavali, že tam nie sú priestory na to, aby sa otvorili ešte ďalšie triedy," vraví druhá strana občanov. Aj zastupiteľstvo Rohoviec bolo proti. Argumentovali nízkym počtom detí z ich obce. Pritom v týchto obciach je spolu okolo 15 prvákov a práve preto bol zmenený aj zákon.

"Podľa novely zákona v triede môže byť aj nižší počet žiakov, pokiaľ v okruhu 6 kilometrov od miesta trvalého pobytu žiaka nie je žiadna iná škola," vysvetlila hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. Ale ani to v praxi nepomohlo. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy