Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenských škôl je na juhu krajiny príliš málo
Zdielať na

Slovenských škôl je na juhu krajiny príliš málo

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rodičia z viacerých obcí južného Slovenska sa boria s veľkým problémom. Nevedia vraj svoje deti zapísať do školy s vyučovacím jazykom slovenským. Škôl, kde sa vyučuje v slovenčine, je vraj na tomto území málo, sú preplnené, a tie, čo deti prijímajú, sú zasa príliš ďaleko. Spustili petíciu a problémom sa zaoberá aj ministerka školstva.

Takéto deti z viacerých obcí donedávna prijímala šamorínska základná škola, no tá je už tak plná, že už prijíma len deti zo Šamorína. V snahe dostať dieťa do školy si tu rodičia vybavovali trvalý pobyt. "My by sme chceli dosiahnuť to, aby sa otvorila slovenská škola," hovorí Lenka Versan, matka dieťaťa, ktorá má problém zapísať ho do školy so slovenským vyučovacím jazykom. Ministerka školstva Martina Lubyová hovorí o tom, že si závažnosť problému uvedomuje: "Problém zabezpečenie vzdelávania v materinskom a štátnom jazyku je čoraz vypuklejší. Je viacero takých obcí a prípady sa množia." Rodičia nakoniec dostali možnosť zapísať slovensky hovoriace deti do školy, avšak až v Gabčíkove. Školská linka tam nechodí a navyše je presne opačným smerom než Bratislava, kde rodičia často pracujú. "Neviem si predstaviť, že by som mala dcéru samu posadiť na autobus, šesťročnú, aby cestovala 40 minút tam a 40 minút domov," hovorí Lenka Versan. Slávka Brontvajová, matka v podobnej situácii, hovorí: "Keby som to dieťa mala voziť, mám ešte jedno, 11-mesačné, tak je to denne 100 kilometrov, tam, naspäť."

Rodičia spustili petíciu a tvrdia, že ak sa deti z obcí spoja, bude ich dosť na vytvorenie triedy v poloprázdnej škole s maďarským vyučovacím jazykom, napríklad v Rohovciach. Starosta obce Eugen Horváth vraví: "Je u nás momentálne málo detí." Do spornej komunikácie sa neúspešne snažilo vstúpiť aj ministerstvo školstva. Nakoniec sa ministerka rozhodla, že kvôli tomu zmení zákon: "Že by bola povinnosť otvoriť takúto triedu, v prípade, že v danej obci o to požiada minimálne desať zákonných zástupcov alebo rodičov detí. Pretože v praxi momentálne ministerstvo školstva nemá kompetenciu konať a nemá sankciu, ako by donútilo zriaďovateľov, aby takéto triedy otvárali." Definitívne rozhodnutie o tom, či v týchto dostatočne veľkých školských priestoroch bude fungovať aj škola s vyučovacím jazykom slovenským, má padnúť na obecnom zastupiteľstve v Rohovciach už budúci týždeň. "Poslanci o tom budú rokovať, určite dostanú slovo aj nespokojní rodičia," povedal starosta Rohoviec. Tí odmietajú, že by ich snaha smerovala proti maďarskej škole, práve naopak. Odkazujú, že chcú, aby ich deti vyrastali spoločne a vedľa seba a škola vraj vďaka novým, aj keď slovensky hovoriacim žiakom, získa od štátu aj viac peňazí a obec ju nebude musieť dotovať.

S problémom nedostatku tried či škôl so slovenským vyučovacím jazykom sa potýkajú obyvatelia viacerých obcí na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy