Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Satanistický nápis a vulgarizmy na stene kostola
Zdielať na

Satanistický nápis a vulgarizmy na stene kostola

Archívna reportáž

RIMAVSKÁ SOBOTA / Dominantu Rimavskej Soboty znehodnotil vandal. Na rímsko-katolícky kostol sv. Jána Krstiteľa napísal vulgárnu vetu v maďarskom jazyku. To však nie je všetko. Doplnil ju o satanistický znak a číslo.

Neznámy páchateľ nastriekal hanlivý nápis čiernym sprejom na bočnú stenu kostola. Farára na to upozornili veriaci. "Reakcia tých ľudí na tento čin je vďaka bohu tá, že odsudzujú to," hovorí Rastislav Polák, rímsko-katolícky farár. Vulgárne slová v maďarčine a satanistický symbol a číslo už odstránili. Miestneho rímsko-katolíckeho farára skôr ako obsah nápisu trápi predovšetkým fakt, že to vôbec niekto urobil: "To je skôr také....úcta. Keď už nie ku kostolu ako božiemu domu, tak už ku kostolu ako ku kultúrnej národnej pamiatke, ktorá je, si myslím, symbolom tohto mesta." Takýto čin by v našej spoločnosti nemal mať miesto. O pohnútkach neznámeho vandala mohol iba špekulovať. Rastislav Polák dodáva: "Či už je to prejav nejakej provokácie, alebo nejakej možno tínedžerskej frajeriny, to je ťažko povedať ale v prvom rade je to vandalizmus z tohto svetského pohľadu."

Už je jasné, že páchateľ znehodnotil kostol v sobotu večer krátko pred desiatou. "Toto sme zistili na základe sledovania záznamu z kamery, ktorá je umiestnená na hlavnom námestí," hovorí Peter Berec, náčelník Mestskej polície v Rimavskej Sobote. Mestskí policajti následne prezreli záznamy zo všetkých kamier, ktoré monitorujú hlavné námestie a mohli niečo zachytiť. "Následne tieto zistené poznatky, záznamy a indície odovzdáme príslušnému orgánu, ktorý túto vec bude riešiť, pretože sa jedná o trestný čin," hovorí Peter Berec. Farár dodáva: "Sú už isté indície, preto dnes podávam trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, aby sa takéto veci nestávali. Lebo dnes je to kostol, zajtra to môže byť mestský úrad."

Nie je to prvýkrát, čo niekto nasprejoval vulgarizmy či nenávistné symboly priamo na múry kostola:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy