Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko ohrozuje technologický pokrok. Ľudí v automobilovom priemysle nahradia automaty
Zdielať na

Slovensko ohrozuje technologický pokrok. Ľudí v automobilovom priemysle nahradia automaty

BRATISLAVA / Slovensko je ohrozené technickým pokrokom. Možno to znie paradoxne, ale naša ekonomika sa špecializuje najmä na montáž vozidiel a elektroniky. A tam ľudí postupne nahradia automaty. Časť prepustených si nájde inú prácu, no mnohí narazia na problémy.

Jednou z najväčších výziev pre akúkoľvek vládu, ktorá bude pri moci, bude pružne a kvalitne zareagovať na hrozby príchodu automatizácie a robotizácie. To nie je vymyslená poplašná správa. Jednou z medzinárodných autorít, ktorá na to upozorňuje je Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. "Jedna štvrtina pracovnej sily na Slovensku nie je počítačovo zručná. A tretina ľudí je ohrozená robotizáciou," uviedol José Ángel Gurría, generálny tajomník OECD.

​Od roku 2006 má hlavné slovo v našej republike Smer, okrem krátkej prestávky Radičovej vlády. Súčasný premiér uznáva, že za vyspelými štátmi v tomto zostávame. "Z pohľadu pridanej hodnoty, je Slovensko stále na chvoste medzi krajinami OECD," vyjadril sa predseda vlády Peter Pellegrini. 

Vládu za to kritizuje nielen politická opozícia, ale dlhodobo na to upozorňujú aj zamestnávatelia. Napríklad - kým vyspelé Švédsko dáva na vedu a výskum štyri percentá svojho HDP, na Slovensku je to menej ako percento. A navyše, existujú vážne podozrenia, že z celkového balíka peňazí na vedu sa časť rozkradne. "Vláda berie peniaze aj z perspektívnych firiem a dáva ich skôr do pásovej výroby, teda do firiem, ktorých pracovné miesta sú v budúcnosti veľmi ohrozené," povedal Eugen Jurzyca, poslanec NR SR. "Slovensko musí urobiť zásadné reformy, najmä v oblasti vzdelávania, potom v oblasti investícií do vedy a výskumu," dodal Peter Mihók, predseda SOPK. 

Veľkým problémom Slovenska je aj to, že máme akútny nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v oblasti informačno-komunikačných technológií. "Ľudia pravdepodobne môžu prichádzať aj o prácu, ak sa vo svojich digitálnych zručnostiach nezlepšia," viceprezident RÚZ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy