Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Úžasné video, ktoré by mal vidieť každý Slovák. Ako fotopasce zachytili slovenskú prírodu
Zdielať na

Úžasné video, ktoré by mal vidieť každý Slovák. Ako fotopasce zachytili slovenskú prírodu

BRATISLAVA / Tomáš Šmátrala z neziskovej organizácia Prales deťom SK poslal do redakcie krásne video a fotografie svojho úlovku. Od septembra 2018 organizácia umiestnila po slovenských lesoch 5 fotokamier, pomocou ktorých celoročne monitoruje počet a prirodzený život divokých zvierat na danom území. Toto konkrétne video vznikalo 2 mesiace.

"Chcem sa s vami podeliť o nádherné zábery z fotopascí, ktoré sa nám  nedávno podarilo zachytiť  v Slovenských lesoch. Som strašne rád, že u nás ešte žijú tieto krásne divoké bytosti. Je to neopísateľný pocit, keď viete,  že na miestach, kde práve stojíte, sa pár dní dozadu prechádzali vlci,medvede alebo Rys ostrovid," napísal Tomáš Šmátrala.

"Veľa ľudí sa napríklad čuduje, ako je možné že sa vo videu objavil aj medveď hnedý a prečo nemá zimný spánok. Je o nich však známe, že nespia počas celej zimy, ale majú tento spánok prerušovaný. Celý nápad a projekt sme uskutočnili s kamarátmi a kolegami z neziskovej organizácie: Prales deťom SK. Tento monitorovací program sme nazvali - Oko Medveďa. Natočený materiál a skúsenosti z terénu budú použité na výučbu detí na školách v rámci výchovno vzdelávacieho projektu NEPZ (Najbohatšie ekosystémy planéty Zem). Chceme žiakom a celkovo mladej generácii poukázať na význam a dôležitosť divokej prírody," vysvetlil Šmátrala. 


Okrem iného, vysvetľujú aj prečo je dôležité zachovať prirodzený lesný ekosystém aj s jeho najväčšími šelmami, bez zásahu človeka. Príroda sama najlepšie vie, na akých princípoch a v akom tempe má pracovať. Stačí, ak jej človek ponechá čas a priestor a všetko začne opäť krásne fungovať. "Konkrétne miesto odkiaľ zábery pochádzajú som zámerne neprezradil. Nechcem uškodiť zvieratám. Predsa len sa stále medzi nami pohybujú samozvaní ochranári prírody, ktorí si stále naivne myslia, že vedia lepšie, ako to má v lesoch vyzerať, než samotná príroda," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy