Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Okolo údajného rozhovoru Fica s Vadalom je stále mnoho otáznikov
Zdielať na

Okolo údajného rozhovoru Fica s Vadalom je stále mnoho otáznikov

BRATISLAVA / Expremiér Robert Fico naďalej tvrdí, že v roku 2012 nevolal Antoninovi Vadalovi, ktorého v rodnom Taliansku prešetrujú pre drogovú činnosť a možné napojenie na mafiu. V televíznej diskusii aj ukázal dokument, ktorý to má preukazovať. Denník SME priniesol rozhovor s talianskym prokurátorom, ktorý síce telefonát nepotvrdzuje, ale ani nepopiera.

S tým, že Fico mal telefonovať s Vadalom, prišiel medzinárodný tím investigatívnych novinárov, ktorí spolupracovali so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. Vadalu už v minulosti mali talianske orgány sledovať s podozrením, že je zapojený do pašovania kokaínu do Európy. Tak mala vzniknúť aj nahrávka s Ficom. 

Fico na to reagoval v diskusnej relácii televízie TA3, kde ukazoval dokument, podľa ktorého talianski prokurátori cez zastupiteľský úrad mali informácie o odposluchu medzi Vadalom a Ficom poprieť. Na opakované otázky, či ministerstvo zahraničných vecí môže nejakou listinou slová expremiéra potvrdiť, rezort diplomacie opakovane odpovedal, že išlo o telefonické rozhovory medzi zastupiteľským úradom a predstaviteľmi prokuratúry v Taliansku. Redaktor denníka SME sa spojil s prokurátorom z Calábrie, ktorý Ficove slová nepotvrdil s tým, že odmieta do veci vstupovať a čo hovorí Fico, ho nezaujíma.

Fico v pondelok prostredníctvom videa dal súhlas so zverejnením nahrávky telefonátu, ak taká existuje. Talianski novinári reagovali vyhlásením, že to počas neukončeného vyšetrovania nie je zo zákona možné. Česká investigatívna novinárka Pavla Holcová existenciu rozhovoru pre TV JOJ tiež potvrdila, no detaily neprezradila.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy