Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tomu sa povie rarita na Slovensku. V obci urobili z krčmy fitnes centrum
Zdielať na

Tomu sa povie rarita na Slovensku. V obci urobili z krčmy fitnes centrum

LUČENEC / Aj malé dediny vedia robiť veľké skutky. V Trenči v okrese Lučenec sa tamojšej samospráve podarilo namiesto krčmy spustiť obecné fitnes centrum. Čo je zaujímavé, chodí tam viac ľudí ako tých, ktorí kedysi chodili na pohárik. Navyše staršie stroje sa im podarilo získať za cenu jedného nového. V Nižnej Polianke zas svojpomocne opravili obecný úrad a postavili si dom smútku, do ktorého nechodia iba miestni.

V Trenči v okrese Lučenec krčmu nemajú vôbec. Z tej poslednej urobili fitnes centrum. To sa u milovníkov dvíhania železa teší väčšej obľube ako krčma kedysi u štamgastov. "Toto rozhodne môžeme teraz potvrdiť, lebo vtedy to bolo do čísla desať, teraz je to jednoznačne nad číslo desať," povedal starosta obce Trenč Andrej Barcík. Vstupné majú symbolické jedno euro.

Obec Nižná Polianka zas kúpila za 3 000 eur chátrajúcu budovu bývalej Jednoty. Dnes z jej časti vybudovali niečo, čo slúži miestnym aj na okolí. Priestory, v ktorých boli kedysi potraviny teraz slúžia ako dom smútku. V Nižnej Polianke teraz poskytuje svoje služby aj ďalším šiestim okolitým obciam. Dom smútku má všetko, čo potrebujú, vrátane chladiaceho zariadenia. Ten, kto v obci nebol dlhšiu dobu by to tu nespoznal. Nad potravinami sa kedysi chodilo na pivo. 

Združenie miest a obcí Slovenska dáva tieto obce za príklad. Často stačí len chcieť. V Nižnej Polianke poslanci so starostom nielen hlasujú o peniazoch, ale aj vyhrnú rukávy a priložia ruku k dielu. "Mení sa to za posledné roky, že rozmýšľajú o aktivitách a atraktivitách, ktoré by mohli byť zaujímavé. Som rád, že aj malé obce vedia v podstate urobiť takéto veľké skutky," povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

V ´ďalšej dedine sa zase venujú aj charite. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy