Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Prechádzka po ľade sa nemusí skončiť dobre. Horské plesá sa začínajú topiť
Zdielať na

Prechádzka po ľade sa nemusí skončiť dobre. Horské plesá sa začínajú topiť

VYSOKÉ TATRY / Od pondelka má nastať výrazné oteplenie, a to aj v horských oblastiach. Takže sa na horách treba pripraviť na topenie snehu a ľadu. To sa týka aj tatranských plies. U nás to bude o čosi rýchlejšie ako na poľskej strane - severná strana je aj vďaka tieňu predsa len o čosi chladnejšia.

Každý rok sa to opakuje. Turisti nielen počas zimy, ale predovšetkým na jar skúšajú tvrdosť ľadovej plochy na Morskom oku. "Krásne zamrznuté pleso doslova láka turistov, aby sa po ňom prešli, treba ale myslieť na to, že nikdy neviete, v ktorom mieste je aká hrubá ľadová plocha a kedy sa môže pod vami ľad preboriť," uviedla Magdalena Zwijac, Tatrzański Park Narodowy (TPN). Postupné otepľovanie pritom toto riziko iba zvyšuje. "Ľad sa začína pomaly topiť, cez niektoré plesá sa dá síce ešte prejsť, ale treba byť maximálne opatrný," informovala Magdalena Zwijac. 

​Poľská strana je na rozdiel od slovenskej na tom ešte relatívne dobre, pretože tam svieti menej slnka a ľad sa aj pomalšie topí. Napriek tomu sa takéto prípady nezodpovedných turistov stále opakujú. "Za posledné roky bolo pár prípadov, že skončili vo vode, ale našťastie sa nikto neutopil. Ľudia to skúšajú na okrajoch plesa a práve tam je aj ľad najmäkší," povedal Jan Krzystof, Poľská tatranská horská služba. 

Podľa slovenských pravidiel by sa turisti prakticky k plesu ani dostať nemali a teda by ani nemali vstupovať ani na ľadovú plochu. Nepísanou výnimkou sú horolezci. "Nedoporučujeme vstup na povrch tatranských plies, vzhľadom na výrazné oteplenie, ktoré bolo v predošlých dňoch, začala sa pokrývka topiť a vytápa sa najmä na okrajoch a vstup je vyslovene nebezpečný," informoval Maroš Petrík, Štátne lesy TANAP. Ak by vošiel do platnosti súčasný návrh nového návštevného poriadku TANAP-u, horolezci by sa po plesách pohybovať v zime mohli. Samozrejme na vlastné riziko. "Ak sa rozhodne ísť po hladine zamrznutého tatranského plesa, považujem to nie za najšťastnejšie riešenie, či už z hľadiska bezpečnosti alebo vplyvu na tatranské jazero. Vždy sa nájde alebo dá sa nájsť trasa, ktorá vedie po brehu," dodal Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy