Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko uzavrelo dohodu s Izraelom. Študentom prinesie nové možnosti
Zdielať na

Slovensko uzavrelo dohodu s Izraelom. Študentom prinesie nové možnosti

BRATISLAVA / Pri nedávnej návšteve Izraela, keď po slovnej potýčke hosťujúcej krajiny a Poľska došlo v poslednej chvíli k zrušeniu summitu V4, sa náš premiér dohodol s izraelským na novom programe pre mladých Slovákov. Podobne ako napríklad v USA budú môcť ísť do Izraela na niekoľko mesiacov, počas ktorých budú môcť legálne pracovať a potom cestovať.

Niečo si zarobiť, pocestovať a spoznať cudziu krajinu - mladí Slováci majú možnosť zúčastniť sa na podobných programoch vo viacerých krajinách sveta. 

Tie na základe medzištátnych dohôd umožňujú mladým ľuďom vo veku od 18 do 35 rokov vycestovať napríklad do Kanady, na Nový Zéland, do Taiwanu, Austrálie či Japonska. Vari najznámejší je americký Work and Travel, teda pracuj a cestuj. Vďaka nemu už tisíce Slovákov navštívili Spojené štáty ako turisti, ktorí si mohli aj legálne privyrobiť. "Vysokoškolskí študenti môžu ísť pracovať do USA až na obdobie 4 mesiacov, plus 30 dní majú extra na cestovanie. Pomohli sme viac ako 14 tisíc ľuďom pracovať a cestovať v USA," povedal Michal Baran riaditeľ jednej z agentúr pre "WORK AND TRAVEL" programy. 

Najnovšie má pribudnúť takáto možnosť aj v Izraeli. "Som rád, že pán premiér ma uistil, že Slovensko požiada preradiť vzhľadom na dobrý ekonomický vývoj a situáciu na Slovensku medzi krajiny, s ktorými takýto program bude môcť fungovať," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. Pobyty sprostredkujú rôzne agentúry.

"Robíme študentom full service, vybavujeme prácu, pracovné povolenie, poistenie, dávame informácie predodletové, ako si vybaviť social security,"  pokračoval Baran. Takto získané pracovné a jazykové skúsenosti sa potom môžu zísť aj pri hľadaní budúceho stáleho zamestnania. Určite je dobré, ak si túto skúsenosť napíšu do životopisu. Zamestnávatelia majú potom istotu, že ide o ľudí, ktorí vedia cudzí jazyk, väčšinou na úrovni B2, taktiež vedia, že ide o ambicióznejších ľudí, ktorí sa až tak neboja nového prostredia. Určite je to výhoda pre uchádzačov o prácu.

Slovenským študentom sa podarilo získať zlato. Pozrite si reportáž, za čo dostali toto ocenenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy