Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podnikateľovi nedovolia skolaudovať stavbu. Na konanie totiž nepozval osobu, ktorá už dávno nežije
Zdielať na

Podnikateľovi nedovolia skolaudovať stavbu. Na konanie totiž nepozval osobu, ktorá už dávno nežije

HUMENNÉ / Tri roky prevádzkuje krčmu v malej obci, no má pre ňu toľko problémov, že v podnikaní na Slovensku prestáva vidieť zmysel. Mladý muž z Rokytova tvrdí, že prevádzku pohostinstva sa mu nedarí skolaudovať priam z neuveriteľných dôvodov. Na stavebné konanie totiž nepozval osobu, ktorá podľa jeho slov už dávno nežije.

"Ide o stavbu, ktorú už tri roky nemôžem skolaudovať na základe dôvodu z Prešova, že som nepozval na stavebné konanie pani, ktorá sa narodila v roku 1913. Tá pani už nie je medzi nami a že je dotknutá osoba, tak neviem ako sa jej to mohlo dotknúť?" pýta sa stavebník Viktor, ktorý pohostinstvo v obci prevádzkuje už tri roky a dodáva: "Starosta to schválil v roku 2016, že on je za to, aby krčma fungovala. Obecné zastupiteľstvo schválilo otváracie hodiny."

Okresný úrad v Prešove po preskúmaní prípadu rozhodnutie obce koncom minulého roka zrušil. "Rozhodovali sme na základe podaného odvolania a na základe skutočnosti, že stavebný úrad nekonal s účastníkmi konania, s ktorými mal konať," povedala vedúca odboru výstavby a bytovej politiky Andrea Marcinková. 

"Keby som mal nejaké problémy, že hygiena alebo revízie alebo niečo také, tak nepoviem ani pol slova. Ale na základe toho, že som nepozval pani, ktorá má cez 105 rokov a je dva metre pod zemou?" pýta sa Viktor. Žena sa podľa starostu obce, v ktorej bývala, odsťahovala ešte v roku 1992 do Českej republiky. 

"Dom už neexistuje, je tam len pozemok. Tam už ani to súpisné číslo nie je, preto sa ani nepozývala na to konanie," uviedol Viktor. To ale nie je jediný problém. Podľa slov starostu obce hrajú v tomto prípade hlavnú úlohu susedské spory. Susedia pohostinstva si totiž prajú, aby ho zrušili. Podľa Okresného úradu v Prešove je v tomto prípade znova na ťahu obec. "Obec vám môže zodpovedať či prevádzka spĺňa náležitosti, aby mohla byť užívania schopná a prevádzkovaná," dodala Marcinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy