Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý vyšetrovateľ o vražde Kuciaka: Úniky maria vyšetrovanie, môžu ho položiť na lopatky
Zdielať na

Bývalý vyšetrovateľ o vražde Kuciaka: Úniky maria vyšetrovanie, môžu ho položiť na lopatky

BRATISLAVA / Už rok vyšetrujú kriminalisti vraždu Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Televízia JOJ oslovila bývalého elitného detektíva Josefa Doucha, ktorý je v Česku legendou medzi lovcami tých najbrutálnejších vrahov. Ten tvrdí, že ak naši policajti majú vrahov Jána a Martiny, dostanú aj ozajstných objednávateľov.

"Každá nájomná vražda je veľmi ťažko objasniteľná z jedného dôvodu - spravidla neexistuje vzťah medzi vykonávateľom vraždy a obeťou. Ten motív zlikvidovať nepohodlného novinára bol asi veľký, ale zrejme bolo veľmi ťažké dešifrovať, kto motív mohol mať, pretože tých osôb malo byť viac," uviedol Doucha s tým, že to muselo súvisieť s tým, akými témami sa Ján Kuciak zaoberal, na aké témy písal a ktoré osoby boli ohrozené jeho článkami. 

V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spôsobilo prvotný rozruch aj ohliadanie miesta činu či lekár, ktorý sa v čase smrti pomýlil o 48 hodín. "Polícia má v tom čase dve základné úlohy. Perfektné spracovanie miesta činu, to znamená zaistenie všetkých stôp, ktoré by mohli viesť k páchateľovi a potom ho aj usvedčiť, preukázať, že to bol on, kto sa dopustil trestnej činnosti. Tiež sa musia stanoviť verzie, ktoré by mali vyplývať zo zamestnania novinára a začať preverovať osoby, ktoré spadajú do týchto verzií," povedal Doucha. Bývalý elitný vyšetrovateľ uviedol, že pohyb rôznych funkcionárov na mieste činu je typický, no nie správny. "Keď som bol na školení v USA, tak americkí policajti hovorili, že majú rovnaký problém so svojimi funkcionármi. Američania to ale mali jednoduché v tom, že funkcionára, ktorý sa pohybuje na mieste činu požiadajú, aby odovzdal svoje dáta, pretože potom ide pred súd. Je to vec, ktorá môže prípad likvidovať. Je to neprijateľná vec," dodal vyšetrovateľ. 

Premárnený čas podľa Douchu hrá v neprospech vyšetrovateľov a v prospech páchateľov, ktorí získavajú určitý náskok. "Keď sa na začiatku stanovia vyšetrovacie verzie, do ktorých spadla aj talianska stopa, tak v prvom okamihu polícia nemôže byť schopná povedať, ktorá verzia má navrch a ktorá nie. Je to otázka ďalšieho preverovania. Vaša vec bola navyše okorenená politikou, čo je vždy v neprospech policajnej práce," povedal Doucha s tým, že sa tým vynárajú ďalšie informácie, ktoré sú často balastné. 

Identikit bol veľmi dobrý ťah slovenskej polície, tvrdí Doucha

Medzinárodná spolupráca je v súčasnosti podľa Douchu mimoriadne dôležitá. "To gro práce musí byť na domovskej polícii. Ten konečný efekt môže byť okorenený napríklad medzinárodnou spoluprácou, ale musí to byť výsledkom činnosti polície toho štátu, kde sa ten trestný čin stal," uviedol Doucha. 

Zverejnenie identikitu možného svedka vytvorilo dojem, že má polícia konkrétne informácie, ktoré by mohli páchateľov rozrušiť. "Ak to bol zámer, tak to bol veľmi dobrý ťah slovenskej polície, pretože tam je podmienka, že existuje sieť podozrivých osôb. Predpokladá sa, že ak sa niečo také dostane von, tak začnú ľudia komunikovať a zmätkovať, čo je priaznivé. Myslím si, že v tomto prípade to tak aj bolo," povedal vyšetrovateľ s tým, že vždy je najlepší dôkaz ten, ktorý je čo najpriamejší - napríklad priamy telefonický hovor medzi dvoma účastníkmi trestného činu. 

Ženy sú tvrdšie ako muži, tvrdí vyšetrovateľ

Verejnosť prekvapil aj fakt, že medzi obvinenými je aj žena - údajná objednávateľka. "Ženy - páchateľky takýchto činov bývajú oveľa tvrdšie ako muži. Ona vie, čo urobila a čo neurobila, vie, čo na ňu ešte môže vyplávať. Z toho všetkého jej asi najlepšie vychádza nevysvetľovať a mlčať. Ona dobre vie, že najlepšia obhajoba pre ňu momentálne je mlčať a čakať," uviedol vyšetrovateľ, podľa ktorého bude polícia musieť skôr či neskôr Alenu Zsuzsovú oboznámiť s dôkaznou situáciou. 

Vzhľadom na to, že jej pribúdajú obvinenia aj v inej trestnej činnosti (vražda exprimátora v Hurbanove), dá sa predpokladať, že akákoľvek dohoda je veľmi nepravdepodobná. "Ona si dokáže situáciu vyhodnotiť. Vie, čo urobila a čo neurobila. Vie, čo na ňu ešte môže vyplávať, ďalšie veci, o ktorých možno ešte nemusí vedieť ani polícia. Zo všetkého jej asi najlepšie vychádza nič nevysvetľovať, mlčať," povedal Doucha a dodal: "Nemôžem sa zbaviť dojmu, že mi to pripomína polovicu 90. rokov, kedy možno niekto videl riešenie problémov v tom, že nechá zabiť sudcu, prokurátora či policajta. Ono to tak nefunguje. Je to zrejme modus operandi, podľa môjho názoru scestný spôsob riešenia problémov". 

Doucha uviedol, že jeho domnienky sú len špekulatívne a ako vyšetrovateľ by mohol pracovať len s dôkazmi. Tie môže okrem iného poskytnúť aj spolupracujúci obvinený. "My nemáme inštitút utajeného svedka, no spolupracujúci obvinený má široké možnosti. Máme utajeného svedka v tom zmysle, že vypovedá pod inou identitou, čiže aj táto forma sa dá využiť. Ako vyšetrovateľ ale môžem svoje závery opierať len o dôkazy, ktoré mám a ktoré sú schopné obstáť pred súdom," uviedol Doucha. 

Akékoľvek úniky podľa vyšetrovateľa maria vyšetrovanie a jeho objektivitu. "Môže to byť dokonca využité obhajobou pred súdom a celú kauzu to môže položiť na lopatky. Vyšetrovanie nie je verejné, verejné je hlavné pojednávanie. Do vyšetrovacieho spisu má prístup veľmi obmedzený a presne stanovený okruh osôb," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy