Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Elektronické vybavovanie dokumentov šetrí čas aj peniaze. Do e-systému pribudnú aj ďalšie
Zdielať na

Elektronické vybavovanie dokumentov šetrí čas aj peniaze. Do e-systému pribudnú aj ďalšie

BRATISLAVA / Ľudia čoraz častejšie už využívajú možnosť vybavovania dokladov a potvrdení elektronickou formou. Systém zďaleka nie je dokonalý, no Slováci si môžu stále čoraz viac vecí vybaviť z pohodlia domu.

Namiesto chodení po úradoch a vybavovaní dokumentov, pár kliknutí myšou na počítači, pokojne u vás doma - taký je ideálny spôsob komunikácie so štátnymi orgánmi, ku ktorému sa pomaly, ale isto blížime. Už dnes nemusíte na úrady nosiť výpis z registra trestov, z listu vlastníctva či zo živnostenského registra. "V tomto roku chceme pridať ďalších 11 výpisov a dokumentov, ktoré nebudú musieť ľudia nosiť: Potvrdenia o návšteve školy, ktorých sa vydá ročne viac ako milión dvesto tisíc, o nedoplatkoch na daňovom, sociálnom a zdravotnom poistení," vyjadril sa podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. 

"Ja som si naposledy rušila živnosť, išlo o jeden klik a z pohodlia obývačky si to môžete urobiť. Rovnako si môžete požiadať aj o rodičovský príspevok, nemusíte opúšťať svoje dieťa," Martina Jančíková, zástupkyňa generálneho riaditeľa NASES. 

Pre prácu s ústredným portálom verejnej správy potrebujete občiansky preukaz s elektronickým čipom a čítačku kariet. "Rodina a vzťahy, starostlivosť o dieťa, keď chcete požiadať o rodičovský príspevok. Vyberiete si poskytovateľa, čo je v tomto prípade Ústredie práce, portál si vyžiada prihlásenie, vložíte osobný kód, zobrazí sa vám už predvyplnený formulár, ktorý je potrebné vyplniť celý.  Potom len úodpísať a odoslať na úrad, ktorý vybavuje žiadosť," povedala Michaela Haťapková, riaditeľka sekcie prevádzky aplikácií NASES. Odpoveď si nájdete v schránke na stránke. "Teraz nastupuje nová verzia, 28. februára sa má vypnúť tá stará, ktorá bola veľmi zlá. Na tejto už vidno progres,"  povedal odborník na webové stránky a aplikácie Jakub Mana.

Takto to vyzerá v centre pre pomoc používateľom portálu slovensko.sk."V prípade, že ľudia majú nejaké problémy, môžu sa obrátiť na naše centrum, kde im pomôžu naši vyškolení operátori. Od pondelka do piatku od 8. do 18. hodiny, v stredu až do 21.00.," poznamenala Haťapková. "Okrem šetrenia času šetria ľudia aj peniaze, nakoľko v prípade využitia elektronických služieb sa im znižuje poplatok o 50 percent," dodala Haťapková. Vicepremiér Raši pri zarátaní ušetreného času aj poplatkov dokonca hovorí: "Až 30 miliónov eur, to je to, čo občan ušetrí."

Doteraz chýbajú niektoré e-tlačivá na daňové priznania. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy