Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor Kováčik v roku 2017 vložil do banky v hotovosti sumu 204 tisíc eur
Zdielať na

Prokurátor Kováčik v roku 2017 vložil do banky v hotovosti sumu 204 tisíc eur

BRATISLAVA / Špeciálny prokurátor Dušan Kováčík v roku 2017 vložil do jednej slovenskej komerčnej banky v hotovosti sumu 204 tisíc eur. Banka vklad okamžite v rámci povinných hlásení oznámila Finančnému spravodajstvu, no polícia sa o pôvod peňazí údajne vôbec nezaujímala. Informáciu zverejnil Denník N.

Denník N ďalej uvádza, že peniaze Kováčik údajne použil na kúpu domu pre syna. Špeciálny prokurátor v reakcii pre Televíziu JOJ uviedol, že peniaze pochádzali od rodinného príslušníka a bola to pôžička. Prípad preverí polícia. Opozičný poslanec Galko chce pre uvedené skutočnosti otvoriť bezpečnostnú previerku Dušana Kováčika.

Redaktor Rastislav Striško sa dovolal aj špeciálnemu prokurátorovi. "Ja som na dovolenke, nebudem sa vám k tomu vyjadrovať, obráťte sa na hovorkyňu. Rešpektujte to prosím." 

"Špeciálny prokurátor sa ostro ohradzuje voči podozreniam, ktoré chce redaktorka vyvolať v otázkach týkajúcich sa pôžičky od rodinného príslušníka - fyzickej osoby. Všetky okolnosti poskytnutia predmetnej pôžičky sú plne v súlade s platnou právnou úpravou, etikou a morálkou verejného činiteľa. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik potvrdzuje, že mu v mesiaci september 2017 fyzická osoba – rodinný príslušník, poskytla finančnú pôžičku. Všetky potrebné a relevantné skutočnosti ohľadne poskytnutia pôžičky špeciálny prokurátor uviedol do svojho majetkového priznania za rok 2017, ktoré je uložené a k dispozícii generálnemu prokurátorovi na GP SR. Taktiež tieto údaje uviedol aj do bezpečnostného dotazníka Národného bezpečnostného úradu, keď žiadal o udelenie previerky na stupeň "prísne tajné“ (previerka mu bola udelená v roku 2018). Pôvod finančných prostriedkov pochádza z legálneho predaja majetku fyzickej osoby, ktorý špeciálny prokurátor v prípade požiadavky príslušných orgánov bez problémov bezodkladne preukáže.  Je to ďalší bezprecedentný únik bankového tajomstva zneužitý na diskreditáciu špeciálneho prokurátora, preto špeciálny prokurátor aj v kontexte úmyselne vymyslenými podozreniami zváži možné trestnoprávne zákonné prostriedky,“ informuje hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy