Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Tieto výrobky sa dostali do krajín EÚ
Zdielať na

ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Tieto výrobky sa dostali do krajín EÚ

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány vo Francúzsku a v Lotyšsku. Podľa hlavného hygienika je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku.

ÚVZ upozorňil na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Francúzsku a v Lotyšsku. Podľa informácii Dáši Račkovej z komunikačného referátu ÚVZ, "Prvým z výrobkov je výrobok do kúpeľa Creamers Muffinka Do kapieli a krajinou pôvodu je Poľsko."

"Výrobky pripomínajúce potraviny v tvare koláčikov nie sú bezpečné, pretože majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, ich zamenia s potravinami a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva. Výrobky nie sú v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch," uviedol v správe hlavný hygienik Ján Mikas.

Olej do vlasov aj farby na tetovanie

Druhým nebezpečným výrobkom je olej na vlasy Hair oil moisturiser with Olive, Arnica and Rosemary Oils, značky MPL a krajinou pôvodu je Južná Afrika. Vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone, čo je v rozpore s prílohu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. ÚVZ varuje, že výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Hygienici takisto upozorňujú na výskyt nebezpečných výrobkov – farby na tetovanie v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému RAPEX kontrolný orgán v Taliansku. Prvým výrobkom je žltá farba na tetovanie Lightning Yellow, značky Eternal Ink a krajinou pôvodu sú Spojené štáty americké. Nebezpečným výrobkom z tejto značky je aj červená farba na tetovanie Lipstick Red. "Vo vyššie uvedených výrobkoch boli zistené látky: Anisidine a Toluidine, ktoré by sa nemali nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up," podotkol Mikas. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike, uzavrel hlavný hygienik.

ÚVZ na nebezpečnú kozmetiku varoval aj pred pár dňami. Pozrite si VIDEO:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy